Magányos dzsihádharcos vagy egy iszlamista hálózat tagja a Párizsban katonákra támadó egyiptomi?

Ezt próbálja kideríteni a terrorelhárítás Franciaországban. Pénteken délelőtt Allah Akbar kiáltással vetette magát a járőröző katonákra egy fiatal férfi a Louvre közelében Párizs kellős közepén.

Bozótvágó késsel megsebesített egy katonát, majd a másikra támadt. A másik katona a földre esett, és onnan tüzelt. Négyszer lőtt rá a támadóra, míg meg tudta állítani. A dzsihádharcos súlyosan megsebesült. Kórházban fekszik, nincsen kihallgatható állapotban. A megsebesült katona jól van – közölte a hadügyminiszter. Franciaországban a terrorakciók miatt 7000 katona és rendőr járőrözik a fontosabb helyeken, hogy elriasszák a támadókat. A Louvre a világ egyik leginkább látogatott múzeuma. Pénteken is sokan várakoztak a bejáratnál. Egyetlen civil sem sérült meg.

Nem kétséges, hogy terrortámadás történt – hangsúlyozta Francois Hollande köztársasági elnök. Párizs főügyésze elmondta, hogy mit tudtak meg a dzsihádharcosról. Egyiptomi útlevele van, Dubajból érkezett Párizsba, ahol egy hétre bérelt szállást 1700 euróért. A 29 éves férfi két bozótvágó kést vásárolt a Bastille közelében. Repülőjegye volt visszafelé hétfőre, február ötödikére. Korábban nem ismerte őt a terrorelhárítás. Ezért most bevonták a vizsgálatba a külföldi hírszerzést is (DGSE). Trump amerikai elnök azonnal reagált a párizsi terrorakcióra: Franciaország újra célpont lett, Amerika légy résen! – írta Twitteren. Az új amerikai elnök nemrég elrendelte: hét muzulmán többségű állam polgárait egy ideig ne engedjék az USA területére lépni, mert fennáll a veszély, hogy így terroristák jutnak be az országba. Az elnöki rendelet végrehajtását időközben a bíróság felfüggesztette. Egyiptom, az USA egyik legfőbb szövetségese a Közel-keleten, nem szerepelt a tiltólistán…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez