Románia: a kormány meghátrált – ma vonja vissza a korrupciós amnesztiarendeletet

Vasárnap visszavonjuk – ígérte Sorin Grindeanu miniszterelnök, miután szombaton este is százezrek tüntettek a rendelet ellen.

A tüntetők vasárnap is összegyűlnek, nehogy a kormányzat meggondolja magát. Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt főnöke, aki kitalálta az amnesztiarendeletet, Soros Györgyöt vádolta azzal, hogy ő áll a tüntetések mögött. Az USA és az EU egyaránt elítélte az amnesztia rendeletet, mely enyhítette volna a korrupció ellenes harcot.

Korábban a román kormány ellentüntetést akart szervezni annak mintájára, ahogy Iliescu elnök annak idején a bányászokat hozta fel Bukarestbe, hogy szétverjék az ellene tüntető egyetemistákat. Most a nagyhatalmak lebeszélték a kormányon levő szociáldemokratákat, hogy ilyen módszerekkel éljenek. El akarjuk kerülni a polgárháborús helyzetet! – hangsúlyozta a szociáldemokraták vezére.

Liviu Dragnea azért nem lehet miniszterelnök, mert elítélték választási csalásért. Ezenkívül egy korrupciós vizsgálat is van folyamatban vele szemben. Ezért az amnesztiarendeletben az szerepel, hogy a korrupcióellenes vizsgálat csak akkor indulhat meg, ha a szóban forgó összeg eléri a 44 ezer eurós küszöböt. A Dragnea elleni vizsgálat pontosan ez alatt marad, ellene tehát nem indulna korrupciós vizsgálat, ha érvényben maradt volna az amnesztiarendelet.

A szociáldemokraták, akik a Ceausescu-féle kommunista párt utódai, fölényesen nyertek a legutóbbi választáson, kényelmes többségük van a parlamentben. Fő politikai ellenfelük Klaus Johannis államfő. A német politikus Ceausescu idejében együttműködött az állambiztonsági szolgálattal. Most liberális színekben politizál, és élvezi a nyugati hatalmak támogatását. A román elit Hillary Clinton győzelmére számított Amerikában, de gyorsan váltott. Trump elnöki beiktatásán, ahova egyetlen külföldi vezetőt sem hívtak meg, részt vett Sorin Grindeanu kormányfő és Liviu Dragnea, a kormánypárt fővezére. Korábban az USA bukaresti nagykövetsége volt a korrupcióellenes kampány fő támogatója. A Romániában kormányzó szociáldemokraták abban bíznak: Trump idejében ez is megváltozik…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez