Tudni akarja, mennyit keres a főnöke? Költözzön Norvégiába!

Norvégiában bárki egy kattintással elérheti a szomszédja, kollégája, főnöke, de akár a kormányzati vezetők és azok feleségei adóbevallását is. Nem véletlen, hogy az északi ország az egyik legkevésbé korrupt az európai ranglistán.

A nyilvános adóbevallások hagyománya a 19. századra nyúlik vissza Norvégiában, akkoriban azonban még a városházára vagy a helyi adóhivatalba kellett besétálniuk az embereknek az adóügyek átnézéséhez. A modern technológiának köszönhetően ma már egy kattintás is elég, hogy valaki megtudja, mennyit keresnek a többiek, hiszen minden norvég állampolgár adóügyei és bevételei nyilvánosak.

Az átláthatóság jegyében így a politikusoknak is nehezebb dolguk van, hiszen az elszámoltathatóságuk is egyszerűbb. Talán ennek is köszönhető, hogy Norvégia az egyik legkevésbé korrupt ország Európában.

“Itt kultúrája van a nyitottságnak ezekben a témákban, így nem valószínű, hogy olyan embert választanának meg, akinek nem tiszták az adóügyei és a bevétele.” – mondta az AFP hírügynökségnek Hans Christian Holte, a Norvég Adóhivatal vezetője.

Októberben az adóhivatal által nyilvánosságra hozott adatokból szemezgetnek az újságok is, melyek publikálják a leggazdagabb hírességek, sportolók és politikusok listáját. Akik pedig kíváncsiak, azt is megnézhetik a nyilvántartásban, hogyan áll anyagilag a szomszédjuk, kollégájuk vagy éppen a főnökük.

“Az átláthatóság miatt nálunk nagy a bizalom az adóhatóság iránt” – mondta Holte az AFP-nek. Erre a legjobb bizonyíték, hogy 2015-ben még díjat is nyert a hivatal, a jó hírnevéért.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez