Fenyegetik-e a közrendet a tereken táncoló nagyik? – videó

Kínában úgy vélik, hogy igen. Március elsejétől büntetésre számíthatnak a köztereken táncoló nagymamák, akik a hivatalos hírügynökség szerint több mint 100 millióan vannak a Mennyei Birodalomban.

A népszerű mozgalom szervezői most tanácstalanok: nem tudják, hogy a helyi hatóságok hogyan ítélik meg az ő aktivitásukat. Sokan reggeli torna helyett járnak ki a közterekre, hogy együtt táncoljanak más dámákkal együtt. A kínai sajtó valamilyen furcsa oknál fogva dámáknak nevezi a köztereken zenére táncoló nagyikat. A mozgalom annyira népszerű Kínában, hogy már külföldön is bemutatkozott. A nagyik két leghíresebb külföldi fellépése Párizsban volt a világhírű múzeum, a Louvre előtt, illetve Moszkvában, a Vörös Téren.

Mi a baj a 100 millió táncos nagymamával? Egyrészt sok helyi lakos túl hangosnak tartja a zenét. Csengtu városában decibelmérőt szereltek fel, hogy így tartsák kordában a hangoskodó nagyikat. Másutt a boltosokat zavarja a nyilvános táncmulatság. A dühös helyi polgárok olykor még a kutyákat is ráuszították a táncoló nagymamákra. Baj van a dalokkal is. Olyan dalokra táncolunk, melyeket fiatalkorunkban ismertünk meg – nyilatkozta az egyik szervező. Csakhogy a nagymamák ifjúsága idején Mao elnök uralkodott Kínában. Az még egy másik ország volt, melyre nem mindenki emlékszik szívesen vissza. Kína jelenlegi első embere például száműzetésben élt egy isten háta mögötti helyen abban az időben. Édesapja szintén száműzött volt. Évekig nem találkozhattak, így csak nehezen ismerték fel egymást a családtagok Mao elnök halála (1976) után.

Idén kongresszust tart az országot vaskézzel kormányzó kommunista párt. Ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik a köztereken. Ezért még a táncoló nagyik is problémát okozhatnak. Reméljük, hogy a kormányzat azért kitalál valamit a számunkra is – mondta a 100 milliós mozgalom egyik szervezője, miután bejelentették: március elsejétől büntetésre számíthatnak a köztereken táncoló nagyik Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez