Vége lehet az amerikaiak vízummentességének az EU-ban

Hiába utaztak eddig vízum nélkül, egy új döntés értelmében a jövőben az amerikai állampolgároknak is igényelniük kell majd az engedélyt, ha az Európai Uniós tagországok valamelyikébe utaznának.

Az Európai Parlament szavazásán azután ment át a döntés, miután az USA az EU öt tagországának – Bulgáriának, Horvátországnak, Ciprusnak, Lengyelországnak és Romániának – többszörös figyelmeztetés után sem engedélyezte a vízummentes beutazást Amerika területére. Az USA tehát nem vette figyelembe a viszonossági elveket az együttműködés során, aminek most az amerikai állampolgárok isszák majd meg a levét.

Az Independent beszámolója szerint az EP polgárjogi bizottsága szavazta meg az amerikaiak vízumkötelezettségét, de azt elutasítani vagy érvénybe léptetni az Európai Bizottság fogja. A jelenlegi hírek szerint az EU végrehajtó testülete hajlandó rá, hogy további tárgyalásokat folytassanak az amerikaiakkal, így arra is van esély, hogy közös megállapodás szülessen az ügyben.

A Bizottság egyik szóvivője elmondta, hogy június 15-re tűztek ki egy értekezletet. Amerika még nem reagált, de az EU turisztikai ágazata nem fogadta örömmel a híreket. Attól tartanak ugyanis, hogy az európai turizmus megérezné a jelenleg húzóerőnek számító amerikai turisták beutazását érintő korlátozást.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez