Kenyában a szamárhústól várják a megváltást

Nagy mennyiségben exportálnak Kínába a kenyai szamarakból. Már külön szamárvágóhíd is működik, bár furcsamód az afrikai országban nem engedélyezett a fogyasztása.

Átlag napi 300 szamarat vágnak le Kenya első szamárvágóhídján, ami közel egy éve működik Mogotioban, Baringo tartományban. A kenyai kormány 2012-ben elismerte, hogy biztonságos a szamár- és lóhús élelmiszeripari felhasználása, paradox módon azonban a helyiek legálisan mégsem tudják fogyasztani, mivel a törvények nem engedélyezik a szamárhús helyben történő felhasználását. Kizárólag exportcélra lehet a hústerméket forgalmazni. – számolt be róla az Africanews.

Emögött üzleti érdekek állhatnak, hiszen a vágóhíd elsődleges exportpiaca Kína, és maga a vállalkozás is egy kínai üzletember kezében van. A vágóhídra kerülő állatokat Kenya mellett a környező országokban is tenyésztik. Egy szamár ára jelenleg 77 dollár körül mozog, ennyit fizet értük a cég, majd a vágóhídra kerülve és feldolgozva sokszoros áron értékesítik a hús mellett az állatok többi részét is.

Kínában ugyanis rendkívül népszerű a szamárhús – különösen a szamarak nemiszerve számít értékes csemegének – , de a szamárbőr is jól értékesíthető. A gyógyászatban pedig előszeretettel használják a zselatint, amit számos betegség gyógyításában alkalmaznak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez