Gomba, moha, gyógynövények – ezt ették a spanyol Neander-völgyiek

A leleteken végzett foganalízis új megvilágításba helyezi az emberfajt, táplálkozása ugyanis sokkal kifinomultabb volt, mint azt korábban gondolták.

A Nature tudományos magazinban megjelent cikkben a Neander-völgyiek táplálkozását vizsgáló kutatást végző egyik professzor, Keith Dobney bioarcheológus beszámolt róla, hogyan elemezték az ősi DNS-t, a fogakon talált élelmiszer-maradványokat, amiket a fogkő őrzött meg az utókor számára.

Három különböző Neander-völgyi fogazatát tanulmányoztak, mindegyik körülbelül 42.000 és 50.000 évvel ezelőtt élhetett. Kettejük maradványait az El Sidrón barlangban tárták fel, Spanyolországban, a harmadik pedig Belgiumból, a Spy barlangból került elő.

Az eredmények megcáfolták, hogy a Neander-völgyiek kegyetlen együgyűek lettek volna: a vizsgálatokból ugyanis kiderült, hogy jól ismerték a gyógynövényeket – amikkel még fogfájásukat is csillapíthatták -, gyakran ettek fenyőmagot, gombát és mohaféléket. Legalábbis azok, akik a mostani Spanyolország területén éltek. Ők valószínűleg vegetáriánusok lehettek, a foganalízis ugyanis nem mutatott húsfogyasztásra utaló jeleket, szemben a belgiumi társukkal, akinek kedvenc eledele a leletek szerint a gyapjas orrszarvú lehetett. – számolt be róla a The Guardian.

Fotó forrása: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez