Malála Júszafzai Kanada díszpolgára lett

A 19 éves pakisztáni lánynak, akit a tálibok öt évvel ezelőtt fejbe lőttek, mert a lányok tanulási jogáért küzdött, Justin Trudeau miniszterelnök nyújtotta át a díszes okmányt a képviselőházban Ottawában.

Büszke pastu vagyok és Pakisztán büszke polgára, de ezentúl arra is büszke leszek, hogy Kanada díszpolgára vagyok! – hangsúlyozta Malála Júszafzai, akit a képviselők állva tapsoltak meg.

2012-ben lőtte fejbe a fiatal lányt szülőföldjén, Pakisztán északi részén egy tálib harcos, aki felsőbb parancsot teljesített. Malála Júszafzait ugyanis a tálibok halálra ítélték, mert azt hirdette: a lányoknak éppúgy joguk van a tanuláshoz, mint a fiúknak! A súlyosan sebesült lányt Angliába vitték. Birminghamben az orvosok megoperálták. Ennek eredményeképp Malála Júszafzai teljes életet élhet: jelenleg tanulmányait folytatja Nagy-Britanniában.

Haza nem látogatott, mert a tálibok nem vonták vissza a halálos ítéletet. Annak ellenére sem, hogy 2014-ben Malála Júszafzai megkapta a Nobel-békedíjat. Nemrég az ENSZ is békekövetének valasztotta meg a még mindig csak 19 éves pakisztáni lányt. Antonio Guterres ENSZ főtitkár hősnek nevezte Malála Júszafzait, aki a legfiatalabb az ENSZ békekövetei közül. Malála Júszafzai aktivitására egyre nagyobb szükség van, mert a muzulmán országokban igen gyakran korlátozzák a nők jogait a tanulás terén. Szülőhazájában, Pakisztánban sincs komoly előrelépés azóta, hogy öt évvel ezelőtt a fiatal lányt fejbe lőtték a fanatikus tálibok, pedig csak annyit akart elérni, hogy a lányok is járhassanak iskolába…
Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez