Vízilabda: Budapesten maradt a női LEN-kupa trófeája

Magyar nemzetközi kupagyőzelem három hónappal a budapesti világbajnokság előtt.

A 17. FINA Világbajnokság vízilabdatornájának házigazdája két európai kupadöntőnek is otthont ad a nyári csúcsesemény felvezetéseként. A május 25. és 27. között a Duna Arénában zajló férfi Bajnokok Ligája Hatos Döntő előtt április 14-én és 15-én rendezték meg a női LEN-kupa döntőjét a budapesti Tüske Uszodakomplexumban, a világbajnokság egyik leendő edzéshelyszínén. A rendező UVSE húzta be a kupagyőzelmet az olasz Padova legyőzésével, a bronzérmet a Dunaújváros szerezte meg az orosz Khanti-Mansysk ellenében.

A 17. FINA Világbajnokságra való felkészülés egyik fontos állomásaként tekinthettek a házigazda női vízilabdaválogatott tagjai a hétvégi LEN-kupa négyes döntőre. Az Európa-bajnok nemzeti csapat keretéből ugyanis jó páran a négyes döntő két magyar csapatában, az UVSE-ben és a Dunaújvárosi Egyetem együttesében vízilabdáznak.

unnamed-1

A magyar vízilabdasport kitüntetett szerepet kap idén, hiszen a LEN-kupa négyes döntő mellett Budapest rendezheti meg a férfi Bajnokok Ligája Hatos Döntőjét, de a férfi Euro Kupa döntőjét, legalábbis annak visszavágóját is itt játszották (a Ferencváros meg is nyerte a sorozatot a Nagyvárad legyőzésével). A 17. FINA Világbajnokság lesz ennek a vízilabdamaratonnak a csúcsállomása, a vb vízilabdatornája július 16-án kezdődik.

Ami a LEN-kupa négyes döntőjének zárónapját illeti: a Dunaújváros nagyon magabiztosan nyerte meg a bronzérmet, miután 17-10- re verte az orosz Khanti-Mansyskot, a döntőben pedig az UVSE egy kisebb hullámvölgyet átvészelve legyőzte az olasz bajnok Plebiscito Padovát, elhódítva ezzel a LEN-kupa serleget, a klub első nemzetközi trófeáját.

unnamed-5

Szilágyi Dorottya (Dunaújváros) a négyes döntő legeredményesebb játékosa lett, különösen boldog volt, hiszen első nemzetközi kupaérmének örülhetett. Mint mondta, a három hónap múlva kezdődő világbajnokságig minden egyes mérkőzésta felhasznál arra, hogy bizonyítsa, ott a helye a világbajnoki 13-as keretben:

„Nagyon csillog, nagyon örülök a bronzéremnek, még akkor is, ha az aranyért jöttünk. Elég agresszív játékot mutattak az oroszok, de a mérkőzés egésze nagyon jól sikerült. Mi sem gondoltuk volna, hogy ennyivel föléjük tudunk kerülni, de végül sikerült. Mindenképpen szeretnék ott lenni a budapesti világbajnokságon, ezzel fekszem és kelek. Nekem ez egy hatalmas álom, hogy hazai pályán játszhassak, úgy érzem, már csak a saját játékomon múlik, hogy bekerüljek a szűk keretebe. Azt hiszem, elég közel járok ehhez. A szövetségi kapitány, Bíró Attila tavaly hívott be a keretbe, végül az olimpián nem voltam ott, de most mindent megteszek, hogy nyáron a nagycsapatban játsszak. A vízilabda az életem, imádom ezt a sportágat, édesapám, aki a válogatott szövetségi kapitánya volt egy ideig, rendesen megszerettette velem a pólót. Nem bánom, sőt, szeretném, ha a gyerekkori álmom valóra válna.”

unnamed-3

A bronzérmes csapat kapusa, Kasó Orsolya reméli, nem szakad meg a sorozata, így az Európa-bajnokság és az olimpia után a világbajnokságon is ott lehet. „Négy éve hárman küzdünk a kapusposztért, és mindannyian a lehető legtöbbet adjuk ki magunkból, hogy ott lehessünk a világbajnokságon. Úgy érzem, jól ment a tornán a védés. Kedden utazunk az olaszok elleni Világliga-mérkőzésre, és ha bizalmat kapok, ott is szeretnék jól védeni. Szeretnénk kijavítani a Margitszigeten az olimpiai fiaskót, és érmet szerezni. Remélem, én is részese lehetek a világbajnokságnak” – fogalmazott.

Ami a győztes csapat játékosait illeti: Gangl Edina, az UVSE Európa-bajnok kapusa széles mosollyal értékelt. „Nem volt egyszerű ez a hétvége, de megkönnyebbültünk. Nagyon sok blokkot kaptam és tökéletesen védekeztünk, és én úgy érzem, nekem is jól ment a kapuban. Mindenki megtalálta a helyét a csapatban, ott állt helyt, ahol kellett. A válogatottban szerepelő játékosok mind jól játszottak, bízom benne, hogy a világbajnokságon is hasonló örömöket szerezhetünk a szurkolóknak.”

unnamed-4

A torna egyik legjobb játékosa volt Tóth Ildikó, aki a döntő után nem bírt könnyeivel, elérzékenyült a díjátadás előtt. Később már összeszedte magát és mosolyogva összegzett: „Megéltünk nagy dolgokat, voltunk lent és fent, nekem személy szerint is nagy öröm, hogy egy operáció után aranyérmet vehetek át. Nagyon jó érzés, hogy itthon tudtunk nyerni, köszönöm a klubnak, hogy Budapestre hozta a finálét. Ezért volt a nagy meghatódás a részemről, és bele sem merek gondolni, mi történne a nyáron egy hasonló eredmény után. 90 nap választ el minket a világbajnokságtól, már számolgatunk vissza, de sosem a kezdet, hanem a vége a fontos. Arra készülünk majd a világbajnokságon is.”

Kisteleki Hanna két gólt lőtt a döntőben, szerinte a csapategység diadala volt a szombati. Az eredményhirdetéskor Áts Bertalan edzővel és Gangl Edinának együtt emelték magasba a trófeát. „Még sosem fogtam kupát a kezembe, ez nagyon jó érzés. Főleg azért, mert nagyot küzdöttünk érte, az olaszok kemények voltak, de mi nagyon jól védekeztünk. Örülök a két gólomnak, úgy érzem, hozzá tudtam tenni a sikerhez, úgy játszottam, ahogy elvárom magamtól. Ne felejtsük el, hogy a szezon végcélja a világbajnokság, mindannyian azért küzdünk, hogy ott legyünk a Margitszigeten.”

unnamed-6

„Közvetlenül a budapesti világbajnokság előtt a klubnak és a sportágnak is fontos volt egy ilyen erőfelmérő, ahol a legmagasabb szinten lévő csapatok szerepeltek. Nagyon örülök, hogy a lányok megnyerték a sorozatot, ez a siker a klubnak és a magyar vízilabdának is jól jött” – ezt a négyes döntőt rendező klub, az UVSE szakmai igazgatója, a háromszoros olimpiai bajnok, legutóbb a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozó Benedek Tibor mondta a tornáról.

A magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila a négyes döntő után elmondta, továbbra is bő merítési lehetősége van a budapesti világbajnokság előtt három hónappal. „Tudatosan forgatom a csapatot, minden Világliga-mérkőzésen más csapat játszik. Így lesz ez most, kedden, az olaszok ellen is, ahol győzni szeretnénk. Természetesen most is megadom majd a lehetőséget olyan játékosoknak, akik eddig kevesebbet játszottak. Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy a nyári világbajnokságon lesznek változások a riói olimpiai kerethez képest.”

unnamed-2

LEN-kupa, négyes döntő:

A pénteki elődöntőkben:

Plebiscito Padova (olasz)–Ugra Khanty-Mansysk (orosz) 9-7 (2-0, 3-0, 2-4, 2-3)

UVSE (magyar)–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics (magyar) 8-6 (3-1, 1-2, 1-2, 3-1)

A szombati mérkőzéseken:

A 3. helyért: Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–Ugra Khanty-Mansysk 17-10 (3-2, 6-1, 4-3, 4-4)

A döntőben: UVSE–Plebiscito Padova 7-6 (4-2, 1-1, 2-2, 0-1)

Fotók: Merész Márton

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez