Lehet, hogy a szélsőjobb hajtott végre merényletet Dortmundban?

Ezt vizsgálja most a rendőrség Észak-Rajna-Vesztfáliában, ahol eddig többnyire iszlamista merényletre gondoltak.

Április 11-én három bomba robbant a Borussia Dortmund autóbuszában. A spanyol válogatott hátvéd, Bartra megsérült, többen sokkot kaptak. Terrorakció történt, ez nem vitás – állítja a rendőrség, amely viszont nem tudja, hogy ki volt a tettes. Már csak azért sem, mert mint a Welt am Sonntag című lap megírta: a robbanóanyag a hadsereg készletéből származott! Kezdetben mindenki az Iszlám Államot gyanúsította, de az a levél, mely felvállalta az akciót, nem bizonyult hitelesnek. Most a Tagesspiegel című baloldali lap kapott olyan levelet, mely szerint szélsőjobboldali csoport robbantott Dortmundban.

Észak-Rajna-Vesztfáliában a belügyminiszter egyelőre maga sem tudja, hogy kinek higgyen: kezdetben volt az iszlamista nyom, aztán a szélsőbal, később a fanatikus szurkolók, most pedig a szélsőjobb. Bizonyíték egyik állításra sincs – hangsúlyozta a belügyminiszter Észak-Rajna-Vesztfáliában. Németországban jelenleg választási kampány zajlik. Az egyik fő kérdés a muzulmán bevándorlás. Ezért a terrorakció érthetően politikai reakciókat vált ki, bár senki sem tudja biztosan: ki robbantott bombákat Dortmundban?

A muzulmán bevándorlást hevesen bíráló szélsőjobb nem áll jól a népszerűségi versenyben. Míg Franciaországban a szélsőjobb vezére, Marine Le Pen jelenleg a legnépszerűbb elnökjelölt, addig Németországban a mérsékelt pártok megőrizték a népszerűségüket. Angela Merkel kancellár áll az első helyen és Martin Schulz, a szocialisták vezetője a második. A szélsőjobb, mely a muzulmán bevándorlás elleni harcot tűzte a zászlajára, nem tudta meghódítani a németeket. Ebből persze még nem következik, hogy valóban ők hajtottak végre terrorakciót Dortmundban. A rendőrség egyelőre tovább vizsgálódik, mert senki sem tudja bizonyosan: ki akarta felrobbantani a Borussia Dortmund futballcsapatát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez