Hasba lőtték az írónőt, aki az afrikai állatok védelmének szentelte életét

A 73 esztendős Kuki Gallmann kenyai vadőrök kíséretében járta be a birtokát, amikor orvvadászok csapdába csalták és hasba lőtték.

Az asszonyt brit katonaorvos látta el a helyszínen, majd kórházba vitték. Nairobiban a kórház annyit közölt, hogy az írónő állapota stabil. Kuki Gallmann Itáliában született, de mindig Afrikáról álmodott. Ezt a címet is adta könyvének, mely világsikert aratott (I Dreamed of Africa). A könyv akkora siker volt az angolszász világban, hogy a merénylet után az USA nagykövete elsőként tiltakozott a kenyai kormánynál. A nagykövet felszólította a kormányt, hogy fékezze meg az orvvadászokat, akik immár nemcsak az állatokat gyilkolják, hanem azokat is célbaveszik, akik őket védelmezik.

Laikipia a vadvédelmi terület neve. Igen népszerű a turisták között, hiszen az elefántoktól a zsiráfokig szinte minden afrikai állat megtalálható itt. Jól tudják ezt a vadorzók is, akik csak az elmúlt hónapokban 30 elefántot lőttek ki! Az agyarakat lefűrészelik és jó pénzért eladják, főként ázsiai kereskedőknek. Kínában és néhány más ázsiai országban az elefántagyarból készült por orvosságnak számít, mely az impotenciától kezdve az epilepsziáig állítólag hatásos gyógyszer.

Laikipia vadvédelmi területén, ahol az idős írónőnek is birtoka van, valóságos háború folyik a vadőrök és a vadorzók között. Jólértesültek szerint ez összefügg azzal is, hogy augusztusban választásokat rendeznek Kenyában. Ilyenkor a politikusok felszítják a törzsi indulatokat, hogy minél több szavazatot szerezzenek. Lehet tehát, hogy az Olaszországban született írónő a belpolitikai harcok áldozata lett Kenyában, ahol már az állampolgárságot is felvette, mert annyira imádja Afrikát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez