Erdogan szerint a nyugati országok struccpolitikát folytatnak Afrikával kapcsolatban

A török elnök azzal vádolja a fejlett országokat, hogy nem érdekli őket az éhínség sújtotta afrikai országok problémája.

Ankarában a szomáli elnök társaságában tartott sajtótájékoztatót a héten a török elnök, Recep Tayyip Erdogan, aki beszédében ismét erősen bírálta a nyugatot.

„Számos fejlett, nyugati ország folytat struccpolitikát, amikor emberi tragédiákkal kerülnek szembe. Mi a másik oldalról minden tőlünk telhetőt megteszünk a török Vörös Félholdon és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségen keresztül, hogy segítsünk” – mondta a török elnök a szerdai sajtótájékoztatón, ahol azt is hozzátette: „Szomáliában 6 millióan, Dél-Szudánban pedig 1 millióan még kenyérhez sem jutnak. 14 millió ember, többnyire nők és gyerekek szenvednek az éhínségtől Afrikában” – áll az AfricaNews beszámolójában.

Szomália és Törökország kapcsolatát több kétoldalú gazdasági és biztonsági megállapodás is erősíti, Erdogan elnök pedig az elmúlt években rendszeres látogatója az afrikai országnak. 2016-ban például Mogadishuban nyílt meg Törökország eddigi legnagyobb külképviselete, Antalyában legutóbb a szomáli elnök, Mohamed Farmajo nyitotta meg az első agrárgazdasági fórumot, ami Törökország és Afrika mezőgazdasági kapcsolatát hivatott szorosabbra fűzni. A török hadsereg pedig vállalta a szomáliai nemzeti hadsereg kiképzését is egy megállapodásban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez