Trump hajlandó találkozni Észak-Korea ifjú diktátorával

A gyorsan változó véleményéről híres amerikai elnök közölte a Bloomberg hírügynökséggel, hogy kész találkozni Kim Dzsong Unnal, ha összejönnek a megfelelő feltételek. Azt nem mondta meg, hogy mik is ezek a megfelelő feltételek, de ennek ellenére komoly fordulatról van szó Washingtonban.

Eddig ugyanis minden amerikai elnök elutasította, hogy találkozzon a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer vezérével. Az amerikai álláspont az volt, hogy Észak-Koreának Dél-Korea a tárgyalópartnere, míg az USA a nagyhatalmakkal egyezteti a nézeteit. A hatoldalú tárgyalásokon, melyeket Pekingben tartottak, a két Koreán kivül Kína, az USA, Oroszország és Japán képviseltette magát. Ezek a tárgyalások réges régen megszakadtak, mivel Észak-Korea közben gőzerővel fejleszti nukleáris és rakéta fegyverzetét.

Az ifjú diktátor katonai tanácsadója legutóbb a nagy katonai díszszemle alkalmából fenyegette meg a világot atomháborúval április 15-én. Trump többször is úgy nyilatkozott, hogy elfogyott a türelme Észak-Koreával kapcsolatban és akár még katonai megoldásra is kész. Hszi Csin-ping kínai elnök igyekezett lebeszélni erről. Floridában is, ahol személyesen találkoztak és a rendszeres telefonkonzultációk alkalmából is. Pekingben a sajtó nyíltan megírta: egy amerikai csapás kétségkívül meggyengítheti Észak-Koreát, de lehet olyan következménye is, hogy a nép az ifjú diktátor mögé áll, hiszen külföldi támadás érte az országot. Az amerikai elnökkel szívesen találkozott volna a rendszer alapítója, Kim Ir Szen is. Ő 1945 és 1994 között állt a ma 24 milliós kommunista rendszer élén, de Washingtonból mindig elutasító választ kapott. Állítólag ekkor adta ki a jelszót: ha lesz atombombánk, akkor majd tárgyalnak velünk! Fia, Kim Dzsong Il ezért is folytatta apja militarista politikáját, melyet az unoka, Kim Dzsong Un még fokozott is.

Mihez kezd most a duci diktátor Trump javaslatával? Senki sem tudhatja biztosan. Az viszont nem kétséges, hogy Kim Dzsong Unnak is jelentették: Dél-Koreában gyakorol már az az amerikai elit kommandós alakulat, mely 2011 tavaszán végzett Oszama bin Ladennel, Amerika akkori első számú ellenségével Pakisztánban.

Fotó: Kim Dzsong Un Észak-Korea havannai nagykövetségének falán / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez