Német kaszárnyákban nincs helyük náci jelképeknek

A Bundeswehr főfelügyelője elrendelte: minden kaszárnyában vizsgálják meg, hogy betartják-e ezt a tilalmat. Két német laktanyában is találtak olyan tárgyakat, melyek a Wehrmachthoz tartoztak.

Hitler hadseregében a horogkeresztet nemzeti szimbólumként használták. A botrány azt követően robbant ki, hogy a Bundeswehr egy 28 éves hadnagya menekültigazolványt szerzett. Szíriai menekültnek adta ki magát. Merényletekre készült baloldali politikusok ellen és közben a gyanút a migránsokra akarta terelni. A Bundeswehr hadnagyát akkor tartóztatták le, amikor fegyvereket próbált szerezni a merényletekhez.

Ursula von der Leyen miniszterasszony, akinek egyébként az USA-ba kellett volna repülnie, emiatt Franciaországba látogatott, ahol a fiatal hadnagy állomásozott egy francia-német közös dandár tisztjeként. Kiderült, hogy a hadnagy szobájában náci jelképek is voltak. Erről tudtak elöljárói is, de nem tettek semmit. Ezt követően a Der Spiegel internetes kiadása egy újabb esetről számolt be: egy németországi kaszárnyában találtak Wehrmachtot idéző tárgyakat és képeket. Ezt követően indított átfogó vizsgálatot a Bundeswehr főfelügyelője.

Mindez egyáltalán nem független attól, hogy Németországban javában zajlik a választási kampány. Ursula von der Leyen hadügyminiszter Angela Merkel egyik legközelebbi munkatársa. Sokan utódjelöltjének tartják. Most viszont ellenfelei azzal vádolták meg: nem képes hatékonyan ellenőrizni a Bundeswehr működését. Amikor a miniszterasszony kikelt a náci jelképek ellen, akkor viszont a Bundeswehr szakszervezete rontott neki, mondván: az egész hadsereget megsértette, pedig csak egy vagy két elszigetelt esetről volt szó. Németországban ősszel rendezik meg a parlamenti választásokat, melyek legfőbb esélyese továbbra is Angela Merkel pártja, a CDU.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez