Az OTP megvette az ötödik legnagyobb horvát bankot

Az összeolvadással 11 százalék piaci részesedést szerzett Horvátországban az OTP Bank horvátországi leánybankja, az OTP banka Hrvatska.

A Splitska banka korábban a Société Générale Csoporthoz tartozott és Horvátország ötödik legnagyobb bankja volt, egészen 2015. december 20-ig – akkor írták alá ugyanis az OTP banka Hrvatskával az adásvételi szerződést. Május 5-én, a Splitben tartott sajtótájékoztatón a két bank első emberei bejelentették: a Splitska banka akvizíciója befejeződött, az összeolvadással pedig Horvátország negyedik legnagyobb bankja jött létre, 11 százalékos piaci részesedéssel.

Az OTP Bank 2005-ben lépett be a horvát piacra, és azóta folyamatosan nyereségesen működik. Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Csányi Sándor az eseményen elmondta, hogy  az OTP banka Hrvatska és a Splitska banka összeolvadásával az OTP Csoport második legnagyobb hitelintézete jött létre a hitelállomány alapján. „E tranzakcióval azt szerettük volna bebizonyítani, hogy a horvát piac iránti elkötelezettségünk nemcsak komoly, de hosszú távú is, hiszen ezen a piacon szerves növekedést és – amennyiben a lehetőségek adottak lesznek –, további akvizíciókat is tervezünk” – mondta az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A Splitska banka új vezérigazgatója az OTP banka korábbi igazgatósági tagja, Slaven Celić lett, akinek banki összeolvadások terén szerzett tekintélyes tapasztalata nagyban hozzájárul az integrációs folyamat sikeréhez.

Az új bank több mint 130 fiókkal, 400 ATM-mel, több mint 500 000 aktív ügyféllel rendelkezik és bizonyos piaci szegmensekben és régiókban továbbra is piacvezető marad. A várakozások szerint az integrációt 2018 nyarán zárhatják le, addig a két bank két külön jogi személyként folytatja működését. A két bank ügyfeleit érintő változások bejelentésére hamarosan sor kerül.

Fotó: Facebook – Splitska banka

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez