Filmszemlével emlékezik Zsigmond Vilmosra a szülővárosa, Szeged

Zsigmond Vilmos Oscar díjas operatőr 1930. június 16-án Szegeden született és tavaly hunyt el Kaliforniában. A város filmfesztivált rendezett a világhírű művész emlékére, melynek megnyitóján részt vett a Magyar Hollywood Tanács küldöttsége is.

A program Zsigmond Vilmos emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött.

dscf0048

A család tagjai, a filmvilág prominens képviselői és Szeged város önkormányzatarótták le virágokkal a kegyeletüket. A magyarországi rokonokon kívül eljött Amerikából Zsigmond Vilmos unokája és felesége.

zsigmond-vilmos-unokaja-felesegevel

A filmes vendégek közt volt többek közt Nigel Walters, a Brit Operatőrök Szövetségének alelnöke és Pierre Filmon francia filmrendező. Mindketten a Filmfesztivál zsűrijének is tagjai.

dscf0040

A délután a Magyar Hollywood Tanács programjával kezdődött. Bokor Balázs, a MHT elnökének köszöntője után levetítettek Rófusz Ferenc videóüzenetét.

Bokor Balázs
Bokor Balázs
Rófusz Ferenc videóüzenete
Rófusz Ferenc videóüzenete

Utána Hubai Gergely filmszakíró tartott előadást néhány érdekes Oscar-díj átadásról.

hubai-gergely

Így láthattuk azt is, ahogy Zsigmond Vilmos átvette a díját a Harmadik típusú találkozások operatőri munkájáért.

dscf0133

Később még háromszor jelölték a díjra.

Az egyik legérdekesebb történet az 1981-es díjkiosztón történt, amikor az esélytelennek tartott Rófusz Ferenc,  A légy című animációs rövidfilm rendezője nem utazhatott ki díjátadó gálára. A nyertes bejelentése után Dósay István, a Hungarofilm akkori vezérigazgatója a szervezők megtévesztésével Rófusz Ferencként vette át a díjat.

dscf0195

A beszélgetés során Bokor Balázs bemutatta Gábor Andrást, aki rendezője és operatőre volt a Black Air (Fekete levegő) című filmnek, mely tavaly elnyerte a hollywoodi nemzetközi független dokumentumfilm-fesztivál aranyszobrát a rövidfilm kategóriában. Szintén jelen volt a film producere is.

Gábor András balról a 2.
Gábor András balról a 2.

A Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon az  54 országból benevezett több mint 300 filmből válogatta ki az előzsűri azt a harmincat, amit a 4 nap alatt bemutatnak. A szemlét Dr. Botka László, Szeged polgármestere nyitotta meg.

Középen Dr. Botka László polgármester
Középen Dr. Botka László polgármester
 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez