Napóleon hazájában nő lett a hadügyminiszter

Az 52 éves Sylvie Goulard ráadásul olyan időkben kerül a francia védelmi minisztérium élére, amikor a terrorizmus elleni harc miatt mind nagyobb szerep jut a fegyveres erőknek.

A miniszternek persze nem elsősorban a katonai műveletekkel kell foglalkoznia. Arra ott van a vezérkar a hivatásos tisztekkel. A hadügyminiszter mindenekelőtt diplomata, és Sylvie Goulard száz százalékig az.

Csodagyerekként indult: már 15 éves korában letette az érettségit. Több diplomát is szerzett – köztük a híres-nevezetes államigazgatási főiskoláét is. Mind Macron elnök, mind Philippe miniszterelnök ugyanitt végzett. A diplomák megszerzése után Sylvie Goulard a külügyre koncentrált. Hála kitűnő német nyelvtudásának, aktív szerepet játszott abban, hogy Párizs ne ellenezze a két német állam egyesülését. A németek még ma is hálásak azoknak a francia diplomatáknak, akik meggyőzték Mitterrand akkori köztársasági elnököt: nincs miért tartania az egységes Németországtól.

Sylvie Goulard nemcsak németül, de olaszul is kiválóan beszél. Igy lehetett Romano Prodinak, az EU akkori elnökének tanácsadója. Aztán európai parlamenti képviselő lett liberális színekben. Különösen jók a kapcsolatai Guy Verhofstadt-tal, a liberálisok vezetőjével az Európai Parlementben. Cohn-Bendittel közös klubot működtet Brüsszelben Európa fellendítése ügyében.

Sokan arra számítottak, hogy ő kapja a külügyi tárcát vagy az európai ügyeket, de végül a védelmi minisztérium jutott neki. Macron elnök nyilván azzal is számolt, hogy a legfontosabb uniós partnerországban, Németországban is egy nő irányítja a hadügyminisztériumot. A kissé macsó hagyományokkal rendelkező francia politikai életben Macron elnök tudatosan állítja előtérbe a nőket, mondván: ők nem csak dekorációt jelentenek. Macron neje, a First Lady főtanácsadó is lesz az Élysée palotában. Az új hadügyminiszter asszonynak vele legalább annyira jól ki kell jönnie, mint magával Macron elnökkel, aki miniszterei felét a szebbik nemből választotta ki Franciaországban.

Fotó: Le Figaro

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez