Meghalt egy szlovák hegymászó az Everesten

Vlado Štrba szlovák hegymászó ma kora délután vesztette életét a Mount Everest megmászása során – hozta nyilvánosságra az Everest – Hard Way nevű szlovák expedíció hivatalos Facebook-oldalán. A hétvégén ő a harmadik áldozat, akit legyőzött a világ legmagasabb csúcsa.

A 48 éves hegymászó elérte a világ legmagasabb hegyének 8749 méter magas déli csúcsát, ám túl későn fordult vissza és a visszatérésre már nem maradt ereje. Az expedíció a közösségi oldalán tegnap jelezte, hogy elvesztették a kapcsolatot Štrbával. Más expedíció serpáitól tudták meg, hogy a balkonnak nevezett szakasznál az időjárás miatt többen bajba kerültek. A szlovák hegymászó ekkor már nagyon rossz állapotban volt, ám a serpák segítségével sikerült a C4-es táborba vinni. Vasárnap kora délután még megerősítették, hogy életben van, és egy mentőcsapat szerveződik, hogy levigye a halálzónának nevezett kritikus magasságból a C3, majd a C2 táborba, ahonnét mentőhelikopterrel már kórházba lehet szállítani. A hegymászónak komoly fagyási sérülései voltak a kezén és a lábán, emellett súlyos oxigénhiányos állapotban volt. Az expedíció vasárnap délután tudatta a Facebook-oldalán, hogy Strba a C4-es táborban feladta a küzdelmet életéért.

A 8000 méter magasan elhelyezkedő részt nem hiába hívják halálzónának: az alacsony oxigéntartalom és a zord időjárás miatt ez a hegy legveszélyesebb szakasza. Az ember szervezete ilyen magasságon szabályosan haldoklik, ezért ebben a zónában 1-2 napnál többet nem célszerű egyhuzamban tartózkodni. Vlado Štrba három napot töltött itt, a csúcsmászás után pedig hiába sikerült eljutni vele a C4-es táborba, kritikus állapota miatt nem volt szállítható állapotban. Mivel továbbra is a halálzónában tartózkodott, a szervezete nem volt képes regenerálódni, társai a bejegyzés alapján ekkor már csak a csodában bíztak, ám Štrba szervezete megadta magát.

A négygyermekes 48 éves hegymászó nem egyszerű Everest-turista volt, hanem komoly mászómúltat tudhatott magáénak: megmászta többször a Magas-Tátra több csúcsát, a Mont Blanc-t, több nyolcezres csúcson is járt – az Annapurnát (8091 m) kétszer is legyűrte. Az Everesttel tavaly próbálkozott először, a magyar Pál Zoltánnal karöltve. Akkor nem sikerült meghódítani a csúcsot, egy lavina sodorta el őket felfelé menet.

Nem ő az egyedüli áldozat a hétvégén: egy amerikai hegymászó meghalt, egy indiai pedig eltűnt a csúcs közelében. Klein Dávid és Suhajda Szilárd, a Magyar Everest Expedíció tagjai a jövő héten készülnek a csúcsmászásra.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez