Amerika nem enyhít az Oroszország elleni szankciókon

Ez derült ki a G7-csúcstalálkozó első napján Taorminában.

Donald Tusk, az EU elnöke beszélt erről, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak teljes mértékben teljesítenie kell a minszki megállapodást. Korábban Trump tanácsadói tárgyalásokat folytattak a szankciók enyhítéséről, de minthogy épp emiatt vizsgálat folyik Amerikában az elnök ellen, ezért egyelőre lemondott arról, hogy megállapodik Putyinnal. Korábban a G7 G8 volt, mert Oroszország is részt vett a nagyhatalmak tanácskozásán, de a Krím annektálása miatt kizárták onnan.

A kétnapos csúcs első napján közös határozatot fogadtak el a terrorizmus elleni harcról. Ennek a manchesteri merénylet adott most különös jelentőséget. A nagyhatalmak vezetői megállapodtak abban, hogy a jövőben fokozott mértékben kicserélik az információikat a terrorizmussal kapcsolatban. Ezenkívül felszólították az internet tartalomszolgáltatóit, hogy ellenőrizzék jobban, mit olvashatnak az emberek a világhálón. Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezletén üdvözölte a terrorizmusellenes határozatot. A migránsok ügyében továbbra is élesek az ellentétek. Trump közvetlen összefüggést lát a migránsok és a terrorizmus között. A többiek jóval komplexebb megközelítést javasolnak, hiszen például a manchesteri merénylő is Angliában született. A vendéglátó Olaszország különösen sürgeti, hogy legyen valamilyen kézzelfogható változás e téren, hiszen naponta érkeznek migránsok, akikkel nemigen tudnak mit kezdeni.

Hasonló problémát jelent a klímaváltozás elleni harc, illetve a nemzetközi kereskedelem ügye. Az USA mindkét esetben a saját érdekeit hangsúlyozza, míg a többiek a nagyhatalmak világméretű felelősségéről beszélnek. Őszinte viták vannak – mondta sajtóértekezletén Merkel kancellár.

Taorminában szombaton ér véget a G7-csúcstalálkozó és ezzel Donald Trump befejezi első külföldi körútját. Az amerikai sajtó ezzel kapcsolatban megjegyzi: elsősorban a hazai közönségnek szólt a külföldi utazás. Az első állomás Szaúd-Arábia volt, itt hatalmas fegyverüzletet jelentett be Trump. A sivatagi királyság több mint 300 milliárd dollár értékben vesz amerikai fegyvereket. Hasonlóan komoly üzlet lehet az, ha a NATO tagállamok növelik katonai kiadásaikat, ahogy azt Trump Brüsszelben követelte.

Izraelben az amerikai elnök hangsúlyozta: az ország különösen fontos szövetségese Amerikának. Ez üzenet az amerikai zsidó közösségnek, mely a legnagyobb a világon. Amerika katolikus kisebbsége és a latin-amerikai származású USA polgárok számára nagy jelentősége volt annak, hogy az argentin pápa magánkihallgatáson fogadta Trumpot a Vatikánban. A NATO- és a G7-csúcs pedig megnyugtathatja az európai kötődésű amerikaiakat, hogy a világ első számú nagyhatalma nem feledkezik meg Európáról. Korábban Trump még arról beszélt, hogy az USA stratégiai visszavonulást hajthat végre. Most erről szó sincs. Trump követi elődje politikáját, vagyis teljes mértékben garantálja az európai szövetségesek biztonságát. Ez megnyugtathatja a kelet-európai NATO tagállamokat, melyek közül sokan orosz fenyegetéstől tartanak.

Fotó: Taormina, háttérben az Etnával / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez