Merkel kancellár: Európának kézbe kell vennie a saját sorsát

Erről beszélt egy sörsátorban Münchenben Németország kancellárja, aki az elmúlt napokban felmérhette a távolságot Európa és Amerika között – előbb a NATO csúcson Brüsszelben, majd pedig a G7 tanácskozáson Taorminában.

Amerika továbbra is a barátunk és Nagy-Britannia továbbra is jó szomszédunk lesz, de nem számíthatunk rájuk annyira, mint eddig – hangsúlyozta Angela Merkel. A németek kancellárja, aki ősszel újra választói elé áll majd, Bajorországban beszélt a CSU aktivistái előtt. A Keresztényszociális Unió évtizedek óta kormányoz Bajorországban és testvérpártja a CDU-nak, melynek Angela Merkel a vezetője. A keresztényszociális unió hagyományosan fogékonyabb a nemzeti értékrendre és arra, hogy Németországnak a saját erejére kell támaszkodnia. Jóval kevésbé elkötelezett az USA iránt, mint a CDU, viszont sokkal nyitottabb Oroszország felé.

2003-ban, amikor Franciaország és Németország ellenezte az USA iraki bevonulását, akkor az ellenzékben levő Merkel azzal indokolta az amerikai akció támogatását, hogy közös az értékrend a kereszténydemokraták és Amerika között. Ez évtizedek alatt alakult így, amikor az USA a Marshall segéllyel lehetővé tette a Wirtschaftswundert, a gazdasági csodát Németországban a második világháború után. 1961-ben pedig Kennedy elnök Berlinben jelentette ki: Ich bin ein Berliner! Én is berlini vagyok! – hangsúlyozta az akkori szovjet fenyegetésre válaszolva. Ma ennek vége: Trump Brüsszelben figyelmeztette NATO szövetségeseit, hogy többet kell tenniük a saját védelmük érdekében, mert már nem számíthatnak automatikusan az USA fellépésére. Taorminában pedig Trump a németek exportja ellen intézett támadást: nagyon, nagyon rossz az, hogy Németország sokkal többet exportál Amerikába, mint amennyit onnan importál – mondta.

Az USA elnökének szereplése mind intellektuálisan, mind pedig morálisan kiábrándító volt Brüsszelben és Taorminában egyaránt – így értékelte a helyzetet Jürgen Hardt CDU képviselő. Pártjában ő a felelős az atlanti kapcsolatokért. Kiderült: a németek katasztrófának értékelték Trump szereplését mindkét csúcstalálkozón. Ezt Merkel kancellár nem mondhatta ki, de a CDU képviselő nyíltan utalt rá. A kancellár asszony inkább a tanulságok lebontásával foglalkozott: eszerint Európa csakis magára számíthat! Németországnak csakis akkor mehet jól, ha Európának jól megy – hangsúlyozta Merkel kancellár Münchenben, ahol összegezte a NATO és a G7 csúcstalálkozó tanulságait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez