Szorosabbra fűzheti Németország és India kapcsolatát Modi látogatása

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi Berlinben tárgyalt ma Angela Merkellel az EU és India közötti szabadkereskedelemről, beruházásokról, Kína katonai befolyásáról és a terrorizmusról.

Angela Merkel legutóbbi nyilatkozataiból kiderült, hogy a német kancellár szerint Németország Trump és a Brexit korában már nem függhet teljesen hagyományos szövetségeseitől, az Egyesült Államoktól és az Egyesült Királyságtól. Azt pedig régóta hangsúlyozza, hogy Németországnak és az Európai Uniónak fel kell vennie a versenyt a feltörekvő gazdasági óriásokkal, így nem meglepő, hogy hosszútávú stratégiai kapcsolatok kialakítására törekszik a világ legnagyobb demokráciájával, Indiával.

Ezt erősíti az indiai miniszterelnök, Narendra Modi mai látogatása Berlinben, amelyen a többi között terítékre került az EU és India között régóta húzódó, de máig meg nem valósult szabadkereskedelmi megállapodás, a német-indiai beruházások, valamint Kína egyre növekvő katonai befolyásáról és a terrorizmusról is szó esett a mai találkozón. Ezután részt vettek egy indiai-német üzleti csúcstalálkozón, ahol a németországi cégvezetők bejelentették az új beruházásokat, de egyúttal panaszaikat is megfogalmazták, hiszen az ottani bürokrácia, a tarifák és az infrastruktúra hiánya sok akadályt jelent a német vállalkozások számára.

Németország jelenleg India legnagyobb kereskedelmi partnere az EU-ban, és a közvetlen külföldi befektetések egyik első számú forrása is. A szubkontinensen több, mint 1600 német vállalat működik,  400.000 alkalmazottal. A két vezető következő találkozója júliusban lesz, a G20-on, Hamburgban. Előtte azonban Angela Merkel vendégül látja országa legnagyobb kereskedelmi partnerét, Kínát is, hiszen a héten a kínai miniszerelnök, Li Keqiang is ellátogat hozzá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez