Theresa May nagyon eltaktikázta, de egyelőre miniszterelnök marad

Visszaestek a konzervatívok és előretört a Munkáspárt Nagy-Britanniában, ahol furcsa patthelyzet alakult ki, mely befolyásolhatja a Brexit-tárgyalásokat is.

A konzervatívok abban a reményben hirdettek előrehozott választásokat, hogy a Brexit népszerűsége miatt megőrizhetik abszolút többségüket és erős felhatalmazást kapnak a tárgyalásokra Brüsszellel. Ehhez képest a konzervatívok 319 helyet szereztek a képviselőházban, míg az ellenzék fő ereje, a Munkáspárt 261-et. A konzervatívok csak a kis DUP párt támogatásával alakíthatnak kormányt.
Ez May miniszterelnök személyes veresége is, hiszen ő találta ki az előrehozott választást. Ennek ellenére a miniszterelnökasszony folytatni akarja szereplését, bár a támogatóinak a száma jócskán csökkent. A konzervatívok azt róják fel neki, hogy kockára tette az abszolút többséget és veszített. Az ellenzék pedig azt, hogy olyan kilépést akar az EU-ból, mely szinte végleges szakítást jelentene. A Brexit továbbra is megosztja a brit közvéleményt – ez derült ki a választásokból.
Mit jelent ez Brüsszel számára? A francia Barnier, aki a Brexit-ügyek fő tárgyalója Brüsszelben, most nyugodtabban alhat, hiszen a brit kormánynak nincs erős felhatalmazása a kilépésre. Milyen lesz ezek után a Brexit? Ezt senki sem tudja megmondani, de az európai tőzsdék kedvezően reagáltak a változásokra. A londoni City távolról sem akar oly határozottan szakítani az EU-val, mint May miniszterelnök. A City szeretne az után is Európa pénzügyi fővárosa maradni, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez