Kik a világ legjobban fizetett sportolói?

Cristiano Ronaldo az első a Forbes üzleti magazin listáján. A Real Madrid és a portugál válogatott csodacsatára az elmúlt 12 hónapban 83,3 millió eurót keresett.

A második helyen az amerikai profi kosárlabda első számú csillaga áll: Lebron James. 77,2 millió eurót írtak a neve mellé. Mivel a bevétel jelentős része a reklámszerződésekből van, ezért senki sem tudhatja biztosan, mennyit is keres egy sztársportoló. A reklámszerződések üzleti titkot jelentenek. Így a Forbes is csak becslésekre hagyatkozhat. Így van ez a bronzérmes Lionel Messi esetében. A Barcelona és az argentin futballválogatott sztárja 71,6 millió eurót keresett 12 hónap alatt. Nem felejthetjük el nála, hogy adócsalás miatt folyt ellene bírósági eljárás. Messi épp úgy, mint a többi sztár, szívesen rejtegeti pénzét offshore számlákon, melyeket senki sem láthat a tulajon kívül.

Kik vannak még a legjobb 10 között? Feltűnően sok az amerikai kosárlabdázó: összesen négyen szerepelnek a legjobban fizetett tíz között (Kevin Durant, Stephen Curry és James Harden, valamint az ezüstérmes Lebron James). Rajtuk kívül van amerikai focista, teniszező, golfozó és Forma 1-es autóversenyző.

A Forbes listájából kiderül: a sport bombaüzlet. A sztárok ugyanis ma már a globális piacon eladható arcok: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi vagy Lebron James Kínában is jól ismert sportoló, nevükkel trikók millióit lehet eladni távoli országokban is. A veterán sportolóknak is van mit a tejbe aprítaniuk, ha nem mentek nyugdíjba játékos pályafutásuk végén. Michael Jordan, aki az amerikai kosárlabda korábbi korszakának legnagyobb sztárja volt, jelenleg egy elsőosztályú csapat tulajdonosa az NBA-ben. Róla azt írja a Forbes, hogy ő az első sportoló, akinek a vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt.

A legjobban fizetett sportolókról készült videóösszeállítást ITT nézhetik meg.

Fotó: Lebron James / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez