Nálunk lesz a világ legnagyobb kóser zöldségtermesztője

Nincs a világon még egy olyan szertartásos, szigorú előírásokhoz kötött konyha, mint a zsidóké, de tisztább, finomabb is kevés van. És nincs a világon még egy olyan kóser zöldségtermesztő üzem, mint amilyen Kisvárdán!

Az ételek elkészítését, tálalását és fogyasztását illetően az ortodox zsidók ma is Mózes ötödik könyvéhez tartják magukat. A kóser szabályok szerint a zöldség sem lehet férges, a gyümölcs pedig túl érett. A kisvárdai Teichmann telepen szigorúan ellenőrzött körülmények között termesztik majd a fóliasátrakban kóser módon a brokkolit és a karfiolt – írja a frissmedia.hu.

Szabó György, a termesztést végző Agro Rehab Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a rovarmentességet vallási ellenőrök felügyelik a kisvárdai telepen, ahonnan a kóser zöldségek majd az USA-ba, illetve Izraelbe kerülnek a fényeslitkei logisztikai központból.

koser2

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is a napokban járt a helyszínen, ahol maga is meggyőződhetett a Kisvárdán folyó munkákról. „A kóser zöldség- és gyümölcstermesztés új mezőgazdasági ágazat Magyarországon, hamarosan pedig itt, ezen fóliasátrakban, itt, ezen a kisvárdai telepen működik a világ legnagyobb kóser zöldségtermesztő központja. Ami igen jelentős dolog nemcsak a helyiek, hanem az egész ország mezőgazdasági szegmensében” – mondta a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, hozzátéve: külön öröm számára, hogy Dr. Béres József kutató egykori kutatási telephelyén újra innovatív munka folyhat.

A cikk folytatását a frissmedia.hu-n olvashatják. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez