Drónokat vetnek be Spanyolországban az erdőtüzek megfékezésére

Kedden jelentette be az illetékes minisztérium, hogy drónokkal fogják figyelni a kockázatos területeket. Azt remélik, hogy még időben közbe tudnak majd avatkozni, mielőtt a tűz továbbterjed.

A spanyol Földművelésügyi és Halászati Minisztérium új stratégiát mutatott be tegnap az országot egyre súlyosabban érintő erdőtüzek megfékezésére. A hihetetlenül magas hőmérséklet és a komoly szárazság ugyanis kedvez az erdőtüzeknek, a korábbi évekhez képest egyre gyakrabban kell szembenézniük a problémával a fákkal sűrűn borított területeken.

Összesen négy drónt vetnek majd be, amelyek éjszaka fogják figyelni a magasból León, Albacete, Zaragóza és Cáceres erdőtüzeit, de az Europa Press értesülései szerint az eszközök szükség esetén az ország többi részén is bevethetők lesznek. Emellett pedig két új helikopterrel is bővül a járműpark a gyorsabb intézkedés érdekében.

A probléma komolyságát mutatja, hogy 2011 óta 20 százalékkal kellett növelni az erre szánt költségvetést Spanyolországban. Ezen a nyáron több, mint 1000 ember – beleértve a pilótákat és tűzvédelmi szakértőket is – fog dolgozni a kampányban, amire 85 millió eurót különítettek el. Ami pedig külön szomorú, hogy az erdőtüzek nagy része elkerülhető lenne. A spanyol földművelésügyi miniszter, Isabel García Tejerina elmondása alapján ugyanis 100 tűzesetből 95-öt az emberi felelőtlenség okoz.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez