Trump szakít egy tradícióval – fütyül a ramadánra

Nem tervezzük az Eid al Fitr megünneplését – mondta Rex Tillerson külügyminiszter, akit saját minisztériuma figyelmeztetett rá: ramadán végén az iftár – a böjtöt lezáró vacsora – immár tradíció Washingtonban is.

Hillary Clinton vezette be a ramadán végének hivatalos megünneplését még 1996-ban, amikor First Lady volt. Utalt arra, hogy az alapító atyák egyike, Thomas Jefferson ugyancsak fontosnak tartotta a muzulmán ünnepet: 1805-ben iftárt rendezett a tunéziai nagykövet tiszteietére Washingtonban.

Az elmúlt húsz évben minden amerikai elnök fontosnak tartotta, hogy a nagy muzulmán ünnepről hivatalosan is megemlékezzen. George W. Bush például nem sokkal 2001 szeptember 11-e után is iftárt rendezett jeles muzulmán meghívottakkal. Pedig akkor meglehetősen iszlámellenes hangulat volt az al-Kaida merényletsorozata miatt. Donald Trump már a választási kampányban is számos iszlámellenes kijelentést tett. Amikor elnökké választották, akkor megpróbálta kitiltani egyes muzulmán államok polgárait az Egyesült Államokból, mondván, hogy azok potenciális terroristák. A bíróságok megakadályozták az elnöki tilalmat. Trump nemrég Szaúd-Arábiában muzulmán csúcstalálkozón vett részt. Ezen a terrorizmus elleni fellépésre szólította fel a muzulmán államokat.

Most a ramadán zárása kapcsán esze ágában sem volt iftárt rendezni. Nejével egy közleményt adtak ki, mely rutinszerűen megemlékezik a ramadánról. Amerikai muzulmán vezetők többször tiltakoztak már amiatt, hogy Trump elnök negatívan nyilatkozik az iszlám vallásról illetve annak követőiről. A ramadánt lezáró iftár jó alkalom lett volna arra, hogy Trump megmutassa: képes a változásra és respektálja azt a vallást, melyet több mint egymilliárd ember követ.

Mindeközben az USA közel-keleti diplomáciája romokban: szövetségesei néznek egymással farkasszemet Katar ügyében. Tillerson külügyminiszter is kijelentette: Katar csak nehezen teljesíthetné azt a 13 pontos ultimátumot, melyet Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein küldött. Törökország és Irán támogatásáról biztosította Katart. Ahol az USA legnagyobb támaszpontja van a térségben. Ebben a helyzetben egy ünnepi iftár Washingtonban gyógyítóan hatott volna a sebekre. Ehelyett Trump érzékeltette: fütyül muzulmán szövetségeseire…

Fotó: Obama iftárt ad a Fehér Házban 2015-ben / ObamaWhiteHouse.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez