17 milliárd eurós bankmentő csomag Itáliában

Állami támogatással az IntesaSanPaolo bank veszi meg a két, csőd szélén álló bankot, melyre a piacon nem találtak vevőt. Ezért az állam közvetlenül 4,8 milliárd eurót fizet ki és a többire garanciát vállal.

A miniszterelnök már aláírta a hatalmas összegű állami támogatást, miután Brüsszelben rábólintottak az ügyre. Az EU szabályai általában nem teszik lehetővé ilyen nagy mentőcsomag nyújtását hazai bankoknak, de szükség törvényt bont.

A pénzügyminiszter el is magyarázta a rászorulóknak: azért kellett megmenteni a Banco Popolare de Vicenzát és a Veneto Bancát, mert különben láncreakció indult volna el az egész olasz bankszektorban. Amely kétségbeejtő helyzetben van: az egyik legnagyobb bank, a Monte dei Paschi di Siena csak sokkal nagyobb összeggel lenne stabilizálható, de az EU erre még nem bólintott rá. Van persze sikeres stabilizáció is az olasz bankszektorban: ilyen például a Magyarországon is jólismert Unicredit, amely külföldi profitja segítségével hozta rendbe kétes pénzügyeit Itáliában.

Miért fázik Brüsszel az olasz bankok állami támogatásától? Mert Olaszország deficitje nagyon magas, az adósságállomány meghaladja a 130%-ot, miközben az engedélyezett határ 60%! Az olasz államadósság az egész eurózónát aggasztja, hiszen az összege meghaladja az 1200 milliárd eurót! Legutóbb Csehországban az euróról folyó választási vitában éppen azzal érvelt az ország volt pénzügyminisztere az euró ellen, hogy nem kívánja felvállalni az olasz bankok csődjét és a hatalmas olasz államadósságot. Mindez komoly gondokat okozhat Macron francia elnöknek is, aki egységes eurozónát akar közös pénzügyminiszterrel. Merkel kancellár figyelmeztetett is arra, hogy álmodozni lehet a közösen kormányzott eurózónáról, de csak azután, ha rendbetették Görögország és Olaszország pénzügyeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez