Napelemes repterek Dél-Afrikában

Jelenleg három, napelemekkel felszerelt repülőtér üzemel Dél-Afrikában, hamarosan pedig további hármat fognak még átadni, hogy ezzel is csökkentsék az energiahálózat túlterhelését.

Dél-Afrika az első olyan ország a kontinensen, amely napelemekkel látja el repülőtereit. Nem véletlenül. Ott ugyanis több mint 2500 órát süt a nap évente, ezért logikus lépés, hogy kihasználják ezt a megújuló energiaforrást, melynek csak előnyei vannak. A dél-afrikaiak ráadásul a következő években tovább szeretnék növelni a napelemes technológia elterjedését az országban, a repülőterek mellett a bevásárlóközpontokat is ezzel a technikával kívánják majd üzemeltettni.

Dél-Afrikában jelenleg három reptér: a Kimberly, az Upington és a George állt át félig napenergiára. Az év végére pedig az East London, a Port Elizabeth és a Bram Fischer Nemzetközi Repterek is napelemmel fognak majd részlegesen működni. A hagyományos energiaforrásokat még nem lehet teljes mértékben nélkülözni, de a napelemmekkel félig már ki lehet váltani. Az eddigi adatok szerint a napelemekkel feszerelt három repülőtérnél sikerült elérni, hogy energiaszükségletük 45 százalékát napelemekből, míg a fennmaradó 55 százakékot az országos energiahálózatból fedezzék. De a valódi cél, hogy 2025-re a lehető legtöbb repülőtér az országban teljes mértékben átálljon a megújuló energiaforrások felhasználására. Különösen a napenergiára, ami Dél-Afrikában a legolcsóbb alternatívának számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez