500 elefántot telepítenek át Malawiban, hogy megmentsék őket a vadorzóktól – videó

Valamikor 1300 elefánt élt Malawi északi részén a Nkhotaota vadasparkban. A vadorzók néhány év alatt szinte mindet kilőtték – csak hetvenen maradtak. Akkor döntöttek a hatóságok: 24 órás védelem jár a ritka állatoknak, melyek száma egész Afrikában drámai módon csökken. 1979-ben mèg 1,3 millió volt a fekete kontinensen, mára ez leesett 350 ezerre. Így aztán kerítést kapott a vadaspark, ahol minden egyes elefántot számon tartanak. Az elefántparadicsomban jelenleg 800-an élnek, de újabb 500 érkezik két déli természetvédelmi övezetből.

Amint a CNN videójából is kiderül, nem könnyű a nagytestű állatot szállítani. Először is egy hatalmas adag nyugtatót kell belelőni. Az elefánt ettől térdre esik, majd elvágódik. Ekkor felemelik és különleges teherautókon elszállítják őket. A remény az, hogy megáll az elefántok számának drámai csökkenése. Az elefántcsont kereskedelmét réges régen betiltották, de Kínában és néhány más ázsiai országban szinte korlátlan a kereslet.

A gazdagok dicsekszenek az elefántagyarral. Az átlagos polgárok pedig gyógyszernek tekintik: az ősi hit szerint az elefántcsontból őrölt por sok betegséget gyógyít. A ráktól az impotenciáig. A nyugati orvostudomány kétkedik ebben. A kínai állam is tesz lépéseket az illegális kereskedelem megfékezésére. De az a biztos, amit Malawiban csinálnak most. Kerítéssel védett vadasparkban őrzik az elefántokat, akik közül mindegyiknek saját chipje van, hogy a vadőrök mindig tudják: hogy vannak az elefántok, akik a vadorzók miatt állandó életveszélyben töltik napjaikat Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez