Magyar játszótér hozza közelebb az életet a frontvonalhoz

Magyar emberek jóvoltából épülhet őszre játszótér Volnovahán, Ukrajnában, alig 20 kilométerre a fronttól. A kezdeményezést Ukrajna budapesti nagykövetségén ismertették sajtótájékoztatón.

Volnovaha nevét 2015 elején ismerte meg a világ. Akkor ért támadás egy civileket szállító buszt és haltak meg az utasok közül 12-en – emlékeztetett Ljubov Nepop nagykövet. Aki azt is elmondta, hogy a városkából járt Budapesten egy gyerekdelegáció és annak tagjai arról beszéltek, hogy mindennél jobban békét szeretnének. A nagykövet szerint az, hogy játszóteret kapnak, ott, a frontvonalhoz közel, szimbolikus dolog: közelebb viszi őket a békéhez is, a jövőhöz is. Reményei szerint szeptemberben a magyar és az ukrán külügyminiszter közösen avathatja fel a létesítményt.

nagykovet

A kezdeményezés ötletgazdája, szervezője és koordinálója Horváth Zoltán, a Magasépítő 99 Kft tulajdonosa. De nem cége nevében: magánemberként – mondta el a globoport kérdésére. Családi szálak kötik a határon túlra: édesanyja ott született, rokonai élnek Ukrajnában. Járt ott többször, a háború kezdete óta is. Látta a szenvedést és azon tűnődött, hogyan segíthetne. Házakat, utakat nem tud újjáépíteni, valami kisebb kellett – olyan, amit örömmel fogadnak. Így jutott eszébe a játszótér. Amiből ma csak egy van Volnovahán, az is igencsak leharcolt és elhanyagolt, autógumikból és vasrudakból áll. Egy új játszótér ott új kezdetet jelent.

gyerekek

A Máltai Szeretetszolgálat segítségével jótékonysági felhívást tett közzé, egy hónap alatt 7 millió 70 ezer forintot sikerült összegyűjteni. Ezt adta át most jelképesen a nagykövetasszonynak. Aki elmondta nekünk, hogy több magyarországi játszótér tervrajzait, fotóit is elküldték a városba, hogy azok közül válasszák ott ki, milyen új, korszerű és az európai szabványoknak megfelelő létesítményt szeretnének.

Jobbra a kezdeményező, Horváth Zoltán.
Jobbra a kezdeményező, Horváth Zoltán.

A segítségnyújtás ezzel nem ért véget, Horváth Zoltán alapítványt hozott létre válságterületen élő gyerekeknek, Félelem nélküli élet elnevezéssel. De májusban pszichológiai rehabilitációra is hívott Ukrajnából a háború szenvedéseit átélt gyerekeket és ezt a tevékenységet is folytatni szándékozik.

mindenki

Akárcsak a kormány, amely évente 20 ukrajnai katona rehabilitációs kezeléséről gondoskodik és 2016-ban több mint 3 ezer ukrajnai gyereket nyaraltatott Magyarországon. Erről már dr. Grezsa István kormánymegbízott beszélt. Mint ahogy arról is, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna politikai, társadalmi, gazdasági stabilizációja mellett, ezért is volt az egyik fő szószólója a június elején életbe lépett vízummentességnek az ország és az Európai Unió között. Szerinte Magyarországnak 150 ezer indoka van erre – és ezzel a 150 ezer kárpátaljai magyarra utalt. Akiket szülőföldjükön segít a kormány megtartani. De nem elhanyagolhatóak a kétoldalú viszonyban a gazdasági együttműködésben rejlő távlatok sem – mondta a kormánybiztos.

kormanyb

A sajtótájékoztatón rész vett Pápai Joci is, a Dal 2017 győztese, aki hazánkat képviselte az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben. Két hétig volt ott, és otthagyta a szíve egy darabkáját – mesélte. Magával ragadónak találta az ukrán fővárost, kedvesnek az embereket, a családját még az idén elviszi oda.

papai

A nagykövet asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy országa harcol, de mégis nyitott és barátságos, sikeres reformokat hajt végre. A beruházói bizalmi index 6 év óta most a legmagasabb Ukrajnában, lekörözi a háború előttit is. A harcokról pedig, Luhanszk megye, az orosz agresszió által érintett települések szenvedéseiről fotókiállítást állítottak össze – fogalmazott. Ezt a nagyközönség is láthatja majd, a tervek szerint szeptemberben. Akkor, amikor a játszóteret is átadják Volnovahán a magyar emberek jóvoltából. Akiknek köszönik az adományokat.

foto

Fotó: Konkoly-Thege György

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez