Elment az internet Szomáliában, vergődik a biznisz

Az internethiányt az okozza, hogy megrongálódott egy mélytengeri optikai kábel, amely az internet-hozzáférést biztosítja az ország számára.

“Hatalmas katasztrófa” – mondta a helyzetről Abdi Anshur Hassan, a telekommunikációs és postaügyekért felelős miniszter, aki hozzátette: “Szomáliát több mint 130 milló dollár veszteség érte, amiért nem tudunk csatlakozni a világhálóra”.

A mélytengeri optikai kábel több mint kéte hete rongálódott meg – hogy mitől, azt nem tudni. A miniszter azonban elmondta, hogy remélhetőleg már ezen a héten sikerül helyreállítani a kábelt, mivel az internet ma már az üzleti élet elegedhetetlen része Szomáliában is. A hiánya napi 10 millió dolláros veszteséget jelent. Ez pedig súlyos csapás egy olyan országra nézve, ahol több mint 20 éve tart a polgárháború.

Szomáliában csupán a lakosság 1.6 százalékának van rendszeres hozzáférése az internethez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne népszerű a világháló az országban. Főleg a kormányerők és a békefenntartók által ellenőrzött városokban elérhető, ahol több tucat internetkávézó üzemel.

Korábban az emberek többsége egyébként 3G mobiltelefonos rendszeren internetezett, ezt azonban a kormány a terrorveszély miatt lekapcsolta. Emellett műholdas internet hozzáférés is lehetséges az országban, erre azonban sok a panasz, mert nagyon lassú és rendkívül drága.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez