Megölték az Iszlám Állam afganisztáni emírjét – de aligha változik bármi

Ezt a Pentagon jelentette be Washingtonban. Még kedden bombázták az El Koraszan szervezet központját Kunár tartományban, Afganisztán északkeleti részén.

Az Iszlám Állam afganisztáni szervezetét El Koraszannak nevezik. A bombázás eredményét értékelve állapította meg a hadügyminisztérium Washingtonban: Abu Szajjíd emír is a halottak között van. Az elmúlt két év során ő már az El Koraszan harmadik emírje, akit az amerikaiak eltettek láb alól. Mióta haderőinek nagy részét az USA kivonta Afganisztánból, azóta célzott csapásokkal próbálja meg kivégezni az iszlamista szervezetek vezetőit. Ez többnyire sikerül is, a gondot az jelenti, hogy ettől még nem szilárdul meg a demokratikus rendszer. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója nemrég Afganisztánban járt és megállapította, hogy  “nem állunk győzelemre”.

A nyolcvanas években az amerikaiak fegyverezték fel az iszlamista erőket, hogy a szovjet csapatok ellen harcoljanak Afganisztánban. Aztán ezek az iszlamista erők szembefordultak az Egyesült Államokkal. Oszama bin Laden Afganisztánban találta ki a szeptember 11-i terrortámadást az USA ellen. Őt megölték az amerikai kommandósok Pakisztánban 2011-ben, de az iszlamista szervezetek nem veszítették el a befolyásukat sem Afganisztánban, sem pedig Pakisztánban. Így hiába lőtték ki az Iszlám Állam immár harmadik emírjét Afganisztánban, az iszlamista terrorizmus elleni harc véget nem érőnek tűnik az Egyesült Államok számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez