Kincsvadász kerestetik: Kolumbia feltárná a világ legértékesebb hajóroncsát

A San José az elsüllyedt hajók Szent Grálja: fedélzetén több milliárd dollárnyi ezüst, arany és drágakő lehetett, amikor a víz örökre maga alá temette.

1708. júniusában Kolumbia karib-tengeri partjainál süllyedt el a San José nevű spanyol vitorláshajó, miközben az angol hadihajók elől menekült – fedélzetén több száz emberrel és több milliárd dollárt érő arannyal, ezüsttel és drágakővel. A személyzet 600 tagjából alig páran élték túl a szerencsétlenséget, a kincsekkel telezsúfolt hajót örökre elnyelte a tenger. Sokáig nem lehetett tudni a San José pontos helyzetét, így sokak fantáziáját izgatta a híres hajó legendája, amelyet a hajóroncsok Szent Gráljaként emlegetnek azóta is. Egyes hírek szerint egy amerikai kutatócsoport már 1982-ben meghatározta a hajó pontos helyzetét, de hivatalosan csak 2015-ben jelentették be, hogy végül sikerrel járt egy expedíció és nemzetközi szakértők segítségével megtalálták a San Josét a Barú-félsziget partjainál, közel Cartagena városához.

Akkor nagy hírverés volt a felfedezés körül, különös tekintettel a tényre, hogy a hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta kérdéses: Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között jogi csaták folynak a birtoklásáért. Most azonban Kolumbia kormánya bejelentette, hogy megnyitja az utat a magánbefektetők előtt, akikkel partnerséget kötnének a kincsek feltárására. A cél az, hogy felszínre kerüljön a több milliárd dollárnyi arany, ezüst és drágakő – vagy mindaz, ami megmaradt belőle. A későbbiekben, laboratóriumi vizsgálatok után egy múzeumban helyezné el őket Juan Manuel Santos, Kolumbia elnöke. Az még nem tisztázott, hogy pontosan milyen feltételekkel kínálják a partnerséget, de napokon belül ez is kiderülhet – áll a The Local beszámolójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez