Kitiltották Róma belvárosából az álgladiátorokat

Róma városi tanácsa határozattal tiltotta be a turistalátványosságnak számító beöltözött gladiátorok munkálkodását.

Aki járt már Rómában, biztosan találkozott a belvárosban – főként a Colosseum környékén – fellelhető, beöltözött gladiátorokkal. A korabeli öltözetben sétáló, műanyagkarddal parádézó álkatonák a városba látogató turistákkal állnak össze egy-egy fényképre természetesen zsíros összegért – egy fotóért 20 eurót is elkérhetnek. Sőt, egy román stáb néhány évvel ezelőtt videóra vette, ahogy egy turistát 100 euró kifizetésére köteleztek egyetlen képért cserébe. Az álkatonák sokszor a fotó elkészülése után nyújtják be a „számlát”, amit aztán természetesen nem adnak oda. A római városi tanács kedden megszavazta azt a tervezetet, amely betiltja a turistalátványosságnak számító pózőrök ténykedését. Ezt azzal indokolták, hogy a gladiátorok sokszor túl rámenősek, szinte zaklatják a turistákat. Emellett pedig a műanyagkardos, unott arcú turistavadászok rontják Róma városának hangulatát és látképét. Akit illegális gladiátor-imitáláson kapnak, azonnal 400 eurós büntetésre számíthat.

A turistákat lehúzó „vállalkozókra” egyszer már rájárt a rúd, a tavalyi szent év miatt egy évre kitiltották őket már a belvárosból a kamu-idegenvezetőkkel és a pedálos taxisokkal együtt. A rómaiak ekkor nagyon pozitívan fogadták a döntést, ám a szent év végével, 2016. novembere óta ismét ellephették az utcákat az ál-gladiátorok.

A gladiátor-imitátorok egyébként már próbáltak szervezetbe tömörülni, sokan közülük ugyanis kizárólag ezzel keresik a kenyerüket. 2015-ben például kérvényezték, hogy szövetséget hozhassanak létre, engedélyt kapjanak tevékenységükre és a számlázást is vállalták volna, ám kérvényüket elutasították.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez