Miről tárgyalt Trump és Putyin a búcsúvacsorán?

Nem egy, hanem két csúcstalálkozó is volt az amerikai és az orosz elnök között a G20 kapcsán Hamburgban. Erről tett most rövid nyilatkozatot a Fehér Ház. Egyben közölték: új nagykövetet neveztek ki Moszkvába.

Trump orosz kapcsolatait nagyítóval vizsgálják Washingtonban azóta, hogy Hillary Clinton nyíltan megvádolta ellenfelét: az oroszoknak köszönheti győzelmét. Ezért a Trumppal kevéssé szimpatizáló sajtó felvetette: a hivatalosan bejelentett amerikai-orosz csúcstalálkozón kívül volt meg egy másik is Hamburgban. Mégpedig a G20 búcsúvacsoráján. Miről volt ott szó? Egyáltalán: milyen nyelven beszélgettek, hiszen nem volt ott sem Trump hivatalos tolmácsa, sem pedig a külügyminiszterek? Putyin pedig nem tud angolul, Trump egyetlen idegen nyelven sem ért. A rejtély csak részben oldódott meg amikor Trump Twitter-üzenetben elismerte: volt második csúcs, de szerinte a sajtó tudott erről. Részleteket nem közölt.

Azt viszont bejelentették, hogy új nagykövete lesz az USA-nak Moszkvában. Jon Huntsman republikánus politikus, akinek van már diplomáciai tapasztalata is. Ő képviselte az Egyesült Államokat Pekingben 2009 és 2011 között. Utah állam egykori kormányzóját a demokrata Obama elnök nevezte ki annak idején a kulcsfontosságú pekingi posztra. Oroszország és az USA viszonya nem a legjobb annak ellenére, hogy Moszkvában sokat vártak Trumptól. Különösen borzolja a kedélyeket a diplomata-ingatlanoknak az elkobzása, amit még Obama elnök jelentett be. Az USA akkori elnöke büntető intézkedéseket hozott Oroszország ellen, mert napvilágra került: az oroszok Trump győzelmét támogatták az elnökválasztáson. Lavrov orosz külügyminiszter nemes egyszerűséggel rablásnak nevezte az orosz ingatlanok lefoglalását Washingtonban és New Yorkban.

Mindettől függetlenül Oroszország és az USA megállapodott egy részleges tűzszünetről Szíriában. Ezt ugyan ellenzi az amerikaiak egyik fő szövetségese, Izrael, de lehetővé teheti a rendezést abban az országban, ahol 2011 óta polgárháború folyik. Oroszország Aszad elnököt, míg az USA a szíriai államfő ellenfeleit támogatja.

Közben tovább folyik a vizsgálat Trump ellen az oroszokkal a választási kampány idején fenntartott kapcsolatok miatt. Az amerikai sajtó még mindig azt firtatja: Trump fia miért tárgyalt olyan orosz ügynökökkel, akik leleplező dokumentumokat ígértek Hillary Clintonról? Az Egyesült Államokban megszokott jelenség, hogy a választási kampány során kompromittáló anyagot gyűjtenek egymásról a jelöltek, de eddig ez belföldön maradt. Egy nagyhatalom támogatásának igénybevétele igen problematikus lehet. Flynn tábornoknak, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának épp azért kellett távoznia tisztségéből, mert a sajtó kiderítette: kissé túlságosan szoros kapcsolatot ápolt Oroszország washingtoni nagykövetségével a választási kampány idején, 2016-ban.

Fotó: az új moszkvai nagykövet, Jon Huntsman / Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez