Könnyen lehet, hogy az Apple lepaktált Trumppal

Az amerikai elnök ugyanis büszkén beszélt arról a Wall Street Journal gazdasági napilapnak, hogy az Apple hamarosan három új gyártóüzemet fog építeni az országban. A cupertinói cég azonban mélyen hallgat az elnök kijelentéséről.

“Rávesszük az Apple-t arra, hogy azokat az átkozott számítógépeit és a többi dolgait itthon, ne pedig más országokban rakja össze” – ezt mondta Donald Trump tavaly januárban, amikor még gőzerővel kampányolt azért, hogy őt válaszák meg az Egyesült Államok elnökének.

Trump akkor több kampánybeszédében is élesen kritizálta az Apple-t és más nagy amerikai multivállalatot, amiért külföldön, főleg Kínában gyártatják le és szereltetik össze a termékeiket. Trump szerint ugyanis ez a folyamat nagyon káros az amerikai gazdaságra, ezért sürgősen tenni kell ellene valamit. Egy amerikai cég gyártson Amerikában, ezzel is erősítve a hazai gazdaságot és a munkahely-teremtést.

A multik azonban húzták a szájukat. Amerikában gyártani ugyanis sokkal költségesebb, mint mondjuk Kínában, ahol jóval kevesebb bért kell fizetni – arról nem is beszélve, hogy az adózási feltételek is jóval kedvezőbbek. Kínában mindent olcsóbban lehet előállítani, mint az Amerikai Egyesült Államokban, ez pedig a profit szempontjából rendkívül fontos tényező.

Az amerikai elnöknek lehet, hogy sikerült elérnie azt, amit akart. A Wall Street Journalnek ugyanis azt nyilatkozta, hogy személyesen beszélt az Apple vezérigazgatójával, Tim Cookkal, aki megígérte neki, hogy hamarosan három nagy üzemet fognak építeni az Egyesült Államokban. Trump az interjúban azt is elmondta, hogy Cookkal több dologról is tárgyaltak, köztük az adózási reformról is.

Az Apple azonban elzárkozott attól, hogy reagáljon az elnök szavaira. Tim Cook pedig mélyen hallgat az állítólagos beszélgetéséről Donald Trump elnökkel.

Az Apple szinte minden termékét Kínában állítja elő, egy-két kivétellel. Hiába van a székhelye a kaliforniai Cupertinóban, itt csak a tervezés és a fejlesztés folyik. Bár az Apple több amerikai céggel is kapcsolatban áll, amelyek beszállítói között szerepelnek, a távol-keleti országok azonban ezen a téren is beelőznek. Az Apple mindazonáltal májusban bejelentette: egymilliárd dolláros alapot hoz létre – ebből amerikai gyártóüzemek létrehozásába és fejlesztésébe fektetne be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez