India gazdasági okokból nem kér az önvezető járművekből

Az önvezető járművek széleskörű bevezetése ugyanis rengeteg ember megélhetését, munkahelyét veszélyeztetné.

Az indiai kormány közlekedésügyi minisztere, Nitin Gadkari határozottan kijelentette: “nem engedjük olyan technológiáknak a bevezetését, amelyek munkahelyeket szüntetnének meg”. A miniszter ezzel arra utalt, hogy az önvezető járművek engedélyezése, széleskörű forgalomba állítása csak növelné az amúgy is magas munkanélküliséget az országban. Ezt pedig a kormány nem engedheti meg magának.

Jól képzett fuvarozókból amúgy is hiány van Indiában. A kormány ezért toborzásba kezdett, hogy 22 ezer fuvarozói állást sikeresen betöltsenek. Ennek érdekében országszerte 100 olyan képzési központot is létrehoznak, ahol sofőröket képezhetnek ki.

Az önvezető autókkal azonban más problémája is van az indiai kormánynak. Erre Inderpreet Kaur, az Ovum elemzője világított rá, aki elmondta, hogy India számára sokkal nagyobb kihívást jelentene a megfelelő infrasturktúra létrehozása, kiépítése, mint a munkahelyek elvesztése. Az indiai úthálózat ugyanis elavult, ráadásul hatalmas forgalmat bonyolít le nap mint nap – ezért a forgalmi fennakadások és dugók rendkívűl megnehezítenék az önjáró járművek forgalomba állítását.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez