Feladta magát a hadúr, aki nők százainak a megerőszakolását rendelte el

Önként adta fel magát a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő NDC milícia vezetője, akit már hat éve sikertelenül próbálnak elfogni a kongói hadsereg katonái. Azt senki sem tudja, hogy a rettegett lázadóvezér miért adta fel magát.

Ntabo Ntaberi Sheka hadurat emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják. Július 26-án adta fel magát önként, az Észak-Kivuban állomásozó ENSZ békefenntartó missziónak – írja az aljazeera hírportál.

Sheka az Észak-Kívuban müködő NDC milícia vezetője volt – ez a csoport nemcsak a kongói kormányerők ellen küzdött, hanem más, a térségben működő fegyveres lázadócsoportok ellen is. Az emúlt években azonban az NDC jelentősen meggyengült, súlyos vereségeket szenvedett, ezért az általa korábban ellenőrzött területekről kiszorult. Egyesek szerint ezért is döntött úgy a hadúr, hogy feladja magát, ezt azonban még senki sem erősítette meg.

Az ENSZ-misszió Sheka őrizetbe vétele után jelezte:minden segítséget megad a kongói hatóságoknak, hogy a hadurat felelősségre vonják tetteiért. Azt viszont elvárja a kongóiaktól, hogy a hamarosan átadásra kerülő vezért a nemzetközi ember jogi törvények szerint kezeljék.

Sheka és csapata bűneit nehéz lenne felsorolni. A milícia ugyanis folyamatosan rettegésben tartotta a civil lakosságot. Egyes becslések szerint az NDC több mint 1000 otthont fosztott ki és gyújtott fel az évek során, emellett rengeteg ártatlan ember életét oltotta ki. A fegyveres csoport azután vált igazán ismertté a külvilág számára, amikor tagjai 2010 júliusa és agusztusa között legkevesebb 387 nőt és kislányt erőszakoltak meg, amiért azok szerintük kollaboráltak a kongói kormányerőkkel.

Az, hogy a hadúr feladta magát, nem jelenti azt, hogy az NDC megszűnt volna létezni. A milícia az ENSZ és ember jogi szervezetek szerint még mindig aktív. Emellett nagyon sok olyan nőt és kislányt tart még fogva, akiket tagjai szexrabszolgaként használnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez