Még 113 chiboki lány van a Boko Haram fogságában

1200 nappal ezelőtt rabolták el őket, sokukat már szabadon is engedték, de még mindig több, mint százan vannak, akik a mai napig nem térhettek vissza családjaikhoz.

2014 áprilisában 276 iskoláslányt raboltak el a Boko Haram terroristái a nigériai Chibokból. Közülük 2016 májusában több, mint 50-en megszöktek, majd 2016 októberében újabb 21 lány szabadult ki a fogságból, idén májusban pedig 82-en térhettek vissza családjaikhoz. Akik korábban szabadultak, újra visszaültek az iskolapadba, de legutóbbi csoport nagy része csak szeptemberben kezdheti újra az iskolát, a rehabilitáció után. Az Abubakar Shekau vezetése alatt álló Boko Haram azonban még mindig 113 lányt tart fogva, 1200 nappal az elrablásuk után.

Kiszabadításukra világméretű kampány indult, amely mögé több híres személyiség odaállt. A #BringBackOurGirls célja a nigériai kormány sürgetése. Gyakoroljon nyomást a terroristákra, hogy azok engedjék szabadon az utolsó 113 lányt is. Ahogy arról az AfricaNews is beszámolt, a még fogságban levő lányok szülei reménykednek, hiszen a korábbi tárgyalásokat is siker övezte, és a kormánytól is azt az információt kapták, hogy jelenleg is folyik az egyezkedés.

A Boko Haram 2009 óta 20.000 embert ölt meg, több, mint 2 millióan pedig arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat a terrorista szervezet tevékenysége miatt. Melynek az a célja, hogy létrehozzon egy, az iszlám törvényeit szigorúan betartó önálló államot Afrika legnépesebb országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez