Megfejtették a női mosdó előtt kígyózó sorok titkát

Aki már járt valaha fesztiválon, koncerten, bármilyen rendezvényen, nagyon jól tudja, hogy a női mosdók előtt kígyózó sor mindig lényegesen hosszabb, mint a férfi vécé előtti.

Valószínűleg az is sok nővel előfordult már, hogy némi bosszankodás után inkább átsurrant a férfi vécébe, ahol szinte kivétel nélkül mindig van szabad mosdó. De mi ennek a tudományos oka? Ezt az egész társadalmunkat foglalkoztató nagyon égető kérdést próbálták a belga tudósok a Genti Egyetemen megválaszolni.

A kutatók szimulációkkal és számításokkal próbálkoztak.  A probléma minél behatóbb vizsgálata során három fő okot is megállapítottak:

1. A férfi mosdóban több a pisilési lehetőség. A mosdóhelyiségek alapterülete általában ugyanakkora, ám a férfi vécében a piszoárok helytakarékossága miatt átlagosan 20-30 százalékkal több hely van a vécézésre. A tudósok egészen pontosan számszerűsítették, hogy ha egy adott területű női mosdóhelyiségben 10 vécé van, akkor a férfiban általában 12. Ez a nőknél 6 perc 19 másodperces várakozási időt jelent, míg a férfiaknál csak 11 másodpercet.

2. A nők többet tartózkodnak a vécén. A felmérés alapján a nők másfél-kétszer hosszabb ideig vannak vécén, mint a férfiak. Mivel a férfiak legtöbbször a piszoárnál végzik a dolgukat, lényegesen gyorsabbak. A nőknek be kell zárniuk az ajtót, elreteszelni, esetleg ellenőrizni, valóban bezárták-e. A pisilés is hosszabb folyamat, mert valamennyire le kell vetkőzni, letörölni az ülőkét, vécépapírt használni, a női dolgokról nem is beszélve. Ez átlagosan 90-120 másodpercet jelent pisilésenként, szemben a férfiak 60 másodpercével.

3. Sok idő+kevés hely. A hosszabb ott töltött idő és az, hogy általában ebédszünetben, koncertek után mindenki egyszerre indul vécére, fokozza a várakozási időt, és nagyon rövid időn belül végelláthatatlan sor alakul ki.

A tudósok természetesen megoldást is próbáltak találni a problémára. A fentiekből szinte egyenesen következik, hogy a női mosdókba egyértelműen több vécé kéne (ideális esetben a mostani duplája) – ez némiképp lerövidítené a sorokat. Mivel azonban ez egy vendéglátóipari egység számára komoly átépítéseket jelentene, a tudósok máshogy próbálták redukálni a várakozási időt.

Az igazi megoldás szerintük az uniszex vécék kialakítása lenne, ahol piszoárok és rendes vécékagylók várnák a vendégeket. Ha a nők 12 vécét, a férfiak 10 piszoárt használnának, ez átlagosan 63 százalékkal rövidítené le a várakozási időt, a nők két és fél percet várnának, míg a férfiak 31 másodpercet.

Egy olyan megoldást is vázoltak, ahol csak vécékagylók lennének, így a piszoároknál sem lenne fennakadás – ebben az esetben 2 perc 10 másodpercre rövidülne a várakozási idő mindenki számára.

A legszerencsésebb eset a tudósok szerint a koedukált vécé 14 mosdókagylóval és 8 piszoárral – a férfiak egy, a nők másfél percet várnának. A tudósok szerint akkor a véget nem érő női sorok is eltűnnének.

A genti kutatók még egy videót is készítettek a probléma és a megoldás szemléltetésére:

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. “…koedukált vécé 14 mosdókagylóval…” Újszerű megközelítés! 😀

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez