Jegyüzérek, hamis jegyek miatt tapostak halálra két labdarúgó-szurkolót

Dél-Afrika két legnépszerűbb csapata lépett pályára a johannesburgi FNB stadionban, ahol a 2010-es Labdarúgó Világbajnokság döntőjét is lejátszották. A mérkőzés közben hatalmas tolongás alakult ki a stadion egyik bejáratánál, pánikot idézve elő a szurkolók között.

A Kaizer Chiefs és az Olrando Pirates mérkőzésére már két hete elfogytak a jegyek. Ez a két csapat ugyanis a legnépszerűbb Dél-Afrikában, emellett ősi riválisoknak számítanak a pályán. A johannesburgi híradások azonban már a mérkőzés előtt felhívták a figyelmet arra, hogy hamis jegyeket is árultak – írja a SkyNews.

A mostani incidenst szemtanúk és a meccs főszponzora – a Carling Black Label – szerint is a hamis jegyeladások okozták. Egy biztonsági őr a SkyNews-nak elmondta, hogy a stadion bejáratánal jegyüzérek árulták a hamis jegyeket. A dél-afrikai sörgyártó cég, illetve az Orlando Pirates labdarugó klub pedig azt közölték, hogy sok ember egyszerűen elkezdte hátul tolni a tömeget, hogy mielőbb bejussanak a stadionba. A tumoltusban végül két szurkoló meghalt, 17-en pedig megsebesültek.

A meccs az incidens ellenére folytatódott, a Kaizer Chiefs pedig 1:0-ra nyert.

A szervezezők a mérkőzésre fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be és egy külön tervet is létrehoztak vészhelyzet esetére. A biztonsági őrök számát pedig megnövelték. A két klub nevéhez fűzödik ugyanis Dél-Afrika két legsúlyosabb futballtragédiája. 2001-ben a johannesburgi Ellis Park Stadionban 43 embert tapostak halálra a szurkolók, amikor elözönlötték a stadiont, hogy elfoglalják a helyüket. Később kiderült, hogy biztonsági személyzetepénzért sok olyan szurkolót engedett be a 60 ezer fő befogadására alkalmas létesítménybe, akiknek jegyük sem volt a mérkőzésre. 1991-ben, az Oppenheimer Stadionban, Orkneyban 42-en haltak meg, amikor a két klub szurkulói azért verekedhettek össze, mert a stadionban nem különítették el őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez