Amerikai szankciók Venezuela elnöke ellen

“Maduro elnök diktátor, aki semmibe veszi a nép akaratát!” – jelentette ki az USA pénzügyminisztere. Steven Mnuchin közölte: Nicolas Maduro minden, az USA-ban lévő vagyonát zár alá helyezik.

Mindezt az amerikai pénzügyminiszter a hétvégi népszavazással indokolta, mely alkotmányozó nemzetgyűlést állított Venezuela élére. Ez az alkotmányozó nemzetgyűlés valamiféle szuperhatalom lenne az ország politikai életében, szemben a parlamenttel, melyben az elnök ellenzéke többségbe került.

Az ellenzék, melyet az USA támogat, nem ismeri el a népszavazást, mondván, hogy a választópolgároknak nem 41,5%-a vett részt, ahogy az államfő azt állítja, hanem csak ennek töredéke. Maduro elnök viszont híveivel együtt ünnepelt. Az alkotmányozó nemzetgyűlés a tervek szerint új alkotmányt fogad el. Ez az új alkotmány szinte diktátori jogokkal ruházza majd fel Maduro elnököt – állítja az ellenzék. Maga Maduro nyíltan gúnyolódott az Egyesült Államokon. Utalt arra, hogy Trump úgy lett elnök, hogy ellenfele három millióval több szavazatot szerzett.

Mindeközben Venezuelában általános a gazdasági és társadalmi válság, melynek következtében az ország politikailag kettészakadt. Korábban a baloldal többségben volt, de az olajárak csökkenése miatt immár nem képes pénzelni az állam jóléti intézkedéseit. A jobboldal mindenáron meg akarja buktatni a szocialista kormányzatot, mely szerinte csődbe viszi az országot. Azt persze, hogy alacsony olajárak mellett Venezuela hogy boldogulhat, senki sem tudja – sem Caracasban, sem pedig Washingtonban.

Fotó: ellenzéki tüntetés Caracasban

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez