Nem vagyunk az ellenségetek – üzeni Észak-Koreának az amerikai külügyminiszter

Nem akarjuk megbuktatni a rendszert, nem kívánjuk felgyorsítani Korea egyesítését – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: gazdasági nyomással próbálják meg elérni, hogy Észak-Korea hagyjon fel nukleáris és rakétaprogramjával.

Az ENSZ BT egyre másra szavazza meg a szankciókat a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer ellen, de hiába. Észak-Korea tovább folytatja rakétakísérleteit. Legutóbb a sikeres kísérlet után Kim Dzsongun kijelentette: képesek vagyunk elérni az USA egész területét!

Mekkora a veszély? A külföldi szakértők többsége úgy véli: Észak-Korea egyelőre nem rendelkezik azzal a technológiával, mellyel olyan kicsi atom-robbanófejet lehet előállítani, mely belefér a rakéták robbanófejébe. Technológia terén azonban a militarista rendszer meglepően gyors fejlődést mutatott fel eddig. Akár úgy, hogy az Oroszországban és Kínában képzett hadmérnökei értek el eredményeket, akár úgy, hogy külföldről szerezte meg illegálisan a szükséges technológiát a hírszerzés.

Trump elnök már többször katonai megelőző csapással fenyegette meg Észak-Koreát, ha az folytatja nukleáris és rakétaprogramját. Graham szenátor Washingtonban úgy nyilatkozott a sajtónak: Trump személyes beszélgetés során neki azt mondta, hogy szükség esetén elszánt a háborúra is. A legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet után a Pentagon bemutatott egy háborús tervet az elnöknek, de a tábornokok hozzáfűzték: a következmények katasztrofálisak lehetnek! Senki sem tudja ugyanis megjósolni az ifjú diktátor, Kim Dzsongun reakcióját, sem pedig Peking és Moszkva reagálását. Mind Kína,  mind pedig Oroszország óva intette az Egyesült Államokat egy katonai akciótól a Koreai-félszigeten. Marad tehát a békés megoldás. Csakhogy eddig Észak-Korea minden ilyen kezdeményezést elutasított és tovább folytatta a kísérleteket a nukleáris és a rakétatechnológia terén…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez