479 boszorkánnyal végeztek január óta Tanzániában

Csak a múlt héten öt nőt öltek meg, havonta pedig legalább 80-an halnak meg azért, mert rájuk fogják, hogy boszorkányok.

Dar es Salaamban működő jogvédő csoportok jelentése szerint idén január óta 479 embert öltek meg Tanzániában azért, mert rájuk fogták, hogy boszorkányok. A gyilkosságok egy részét nyilvános kivégzések formájában vitték véghez: az áldozatokat élve felgyújtották, halálra késelték vagy megfojtották a Reuters szerint. A múlt héten öt nőt öltek meg Tabora régió Undomo falujában – őket halálra verték, testüket pedig felgyújtották. Az esetben nyomozás indult, a rendőrség pedig azt az információt közölte, hogy több gyanúsítottat már őrizetbe is vettek.

Az igazságszolgáltatás malmai azonban lassan őrölnek, a legtöbb esetben szabadlábon maradnak a tettesek, hiszen az afrikai országban több száz éve él a köztudatban az a hiedelem, hogy a haláleseteket, a meddőséget és a terméskiesést is a boszorkányok okozzák. Ahhoz pedig nem kell kirívóan viselkedni, hogy valakire ráfogják, hogy boszorkány: általában nőkre és gyerekekre sütik rá a bélyeget, amely egyet jelent a biztos halállal Tanzániában és több afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez