Hat év után szabadon engedte foglyát az al-Kaida észak-afrikai szárnya

A dél-afrikai férfit július 29-én engedték el a terroristák, azóta hazatért családtagjaihoz, akik nem hittek a szemüknek, amikor meglátták őt az ajtóban.

Stephen McGownt 2011-ben ejtették túszul a terroristák Mali történelmi városában, Timbuktuban, amikor megrohamoztak egy szállodát. A délafrikai férfit azóta tartották fogva, a szabadon engedésért váltságdíjat követeltek. Sokáig hírt sem adtak róla a terroristák, ezért sokan kétségbe vonták, hogy él még. 2015 decemberében azonban közétettek egy videófelvételt róla a YouTube-on.

Szabadon engedésének körülményeiről azonban semmilyen részlet nem szivárgott ki. Meglepő módon néhány napig titokban is tartották a szabadulását. McGownt ugyanis július 29-én engedték el a terroristák. A dél-afrikai hatóságok csupány annyit közöltek, hogy a kormány és egy NGO, a Gift of the Givers közbenjárásával sikerült elérni, hogy szabad legyen. A dél-afrikai kormány határozottan tagadta, hogy váltságdíjat fizettek volna érte a fogvatartóknak – írja a BBC.

McGown jelenleg otthonában van a családjával, akik nem hittek a szemüknek, amikor meglátták őt a ház előtt. Szabadulásáról ugyanis ők sem tudtak. McGown egyébként jó egészségi állapotban van, de sajnos, mégsem teljesen boldog. Édesanyja ugyanis idén májusban elhunyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez