Újabb három orosz vezető az EU feketelistáján

Egyikük sem utazhat be az Európai Unió területére és mindegyikük ott tartott pénzét befagyasztják.

Miért ez az újabb szankció Oroszország ellen? Mert a három orosz vezető becsapta a német Siemens társaságot: a Tamany-félszigetre rendeltek berendezéseket, melyeket aztán a Krímben használtak fel. Moszkva 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, mely 1954 óta Ukrajnához tartozott. Az EU szerint a Krím elcsatolása ellenkezik a nemzetközi joggal. Az oroszok viszont arra hivatkoznak, hogy a Krím lakosságának a döntő többsége orosz és egy népszavazás szentesítette a csatlakozást.

Az orosz energiaügyi miniszter helyettese és a két másik orosz vezető azért vásárolta a Siemens-berendezéseket, hogy megoldja a Krím-félsziget önálló áramellátását. Tudták: ha a Krím szerepel a szerződésben, akkor a Siemens nem szállít, hiszen ezzel megsértené a szankciókat, melyeket Amerika épp most súlyosbított. A szállitás tavaly megtörtént.

A Siemens a bírósághoz fordult Oroszországban a furcsa jogi megoldás miatt. A Siemens-nek több mint százéves kapcsolata van Oroszországgal. Már a cári birodalomban is őket hívták az első telefonhálózatok kiépítéséhez. A Siemens sok más német céggel együtt nehéz helyzetbe került az új amerikai szankciók miatt, melyek büntetik azokat a külföldi vállalatokat, melyek nagyszabású orosz építkezésekben vesznek részt. Az USA sem ismeri el a Krím-félsziget annektálását. A gyakorlatban persze ez nem változtat azon, hogy a Krím-félsziget immár Oroszország része. Ez különösen azért fontos Putyin elnöknek, mert Szevasztopolban van az orosz hadiflotta főparancsnoksága és a cári idők óta itt állomásozik a Fekete-tengeri hadiflotta.

Fotó: Szevasztopol kikötője / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez