Zavargás tört ki egy menekülttáborban

Legkevesebb 78 embert tartóztattak le a rendbontások, fosztogatások és gyújtogatások miatt Szudánban.

A zavargások még csütörtökön robbantak ki a szudáni Al Waral menekülttáborban, ahol körülbelül 50 ezer dél-szudáni menekült tartózkodik – közölte az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete.  A tábor Szudán déli régiójában, Fehér Nílus államban található, nem messze Dél-Szudántól, ahol éppen véres polgárháború dúl.

Az indulatokat egy rendőrségi őrizetben elhunyt fiatal férfi rejtélyes halála váltotta ki. A felbőszült, főként fiatalokból álló randalírozók felgyújtottak egy adminisztrációs épületet, majd több raktárat is kifosztottak. A szudáni hatóságok szerint a fiatalok rendkívül aggreszívak voltak. A súlyos rendbontásnak végül a rendőrök vetettek véget, akik legkevesebb 78 embert tartóztattak le. Őket hamarosan bíróság elé állítják.

A súlyos incidens után a szudáni kormány közölte, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, még a menekültekre is. A tábort pedig három külön részre fogják osztani, hogy könnyebben tudják ellenőrizni az embereket, fenntartani a rendet. Az újonnan érkező menekültek csak akkor tehetik be a lábukat a táborokba, ha előbb regisztrálták magukat a szudáni hatóságoknál.

Szudánban 2013 óta körülbelül 416 ezer dél-szudáni menekült tartózkodik, akik a polgárháború miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez