Emberi ürülékből készül az új tüzelőanyag Kenyában

A golyó formájú brikettet kilóra árulják Kenyában. Tökéletesen lehet használni főzéshez és fűtéshez egyaránt.

A legújabb tüzelőanyagot a Nakura szennyvíztisztító gyártja, melynek szakemberei komoly munkát fektettek abba, hogy tökéletes alternatív energiaforrást hozzanak létre emberi ürülékből. Az eljárás során az emberi végterméket gondosan kiszárítják, ehhez speciális kemencét használnak, majd fűrészport adnak hozzá és elszenesítik. Szakszerű kifejezéssel élve: karbonizálják. Ez adja tehát az alapját a tüzelőanyagnak, amit végül golyó formájúra préselnek össze. Az eljárás során egyébként mindenféle káros anyagot kivonnak a termékből, amely ezek után megszabadul az ürülékre jellemző gyomorforgató szagtól is. A golyócskák éppen ezért tökéletesen alkalmassá válnak arra, hogy a háztartásokban fűtsenek és főzzenek velük.

 7-21-41-16

A brikettet Nakurában, Kenya negyedik legnépesebb városában forgalmazzák. Az emberek eleinte ódzkodtak tőle, mert tudták, hogy miből készült. A termék bevezetése éppen ezért körülményesen indult, de már nincsen vele gond. Akik kipróbálták, ódákat zengenek róla, a kereslet is folyamatosan nő iránta. Egyre több háztartásban szolgál a hagyományos tüzelőanyagok tökéletes alternatívájaként. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gazdaságosabb, mivel jól ég, sokáig eltart és könnyű használni.

-21-42-01

A projektet már az Európai Unió és a Holland Fejlesztési Szervezet is támogatja. Céljuk, hogy ezáltal ösztönözzék az alternatív és környezetbarát tüzelőanyagok használatát, a környezet megóvását és nem utolsósorban a szennyvízelvezetés megoldását Nakura nyomornyedeiben.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez