Az új diákok fele lány és a kisebbségekhez tartozik a világ első számú egyetemén

Malia Obama is a 2056 szerencsés diák között van, akik megkezdhetik tanulmányaikat a Harvard egyetemen, ahol korábban az édesapja is tanult. Idén a jelentkezők száma minden rekordot megdöntött: csaknem 40 ezren akartak itt tanulni.

Közülük választották ki a 2056 diákot, aki megkezdheti tanulmányait a hírneves egyetemen. A lányok száma 49,2% – ez is rekord.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó felvételiző diákok plusz pontokat kaphattak, pusztán a származásuk miatt. Ez a pozitív diszkrimináció segítette hozzá annak idején Barack Obamát is ahhoz, hogy a Harvard egyetemen  végezzen. Sokan vitatják ennek az elvnek az érvényesítését, hiszen nem a teljesítményt, hanem a származást pontozza. Az Amerikában élő ázsiai diákok szervezete hivatalosan is beadvánnyal fordult az igazságügyi minisztériumhoz. Ők azt kifogásolják, hogy a pontozási rendszer előtérbe állítja a feketéket és a spanyol-amerikaiakat, viszont hátrányos az ázsiaiakra nézve.

Mit mutatnak a számok? Az új hallgatók 50,8 %-a valamilyen kisebbséghez tartozik. A legtöbben ázsiai származásúak (22,2%), utánuk jönnek a feketék (14,6%), majd pedig a spanyol-amerikaiak (11%). Az amerikai őslakosság is képviselteti magát 1,9%-al.

“Diákjaink a végzés után egy olyan társadalomban töltenek majd be fontos szerepet, mely multikulturális. Jó tehát, ha ezt már megszokják az egyetemen is” – mondta a Harvard egyetem szóvivője, aki büszkén említette: minden évben többen jelentkeznek, így jó esély van arra, hogy a legkiválóbbak kerüljenek be az első évfolyamra a nagy presztizsű Harvard egyetemen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez