24 halottja van Kenyatta győzelmének Kenyában

Most már hivatalos: Uhuru Kenyatta még egy ciklus erejéig irányíthatja Kenyát, miután a választási bizottság kihirdette a végeredményt. Az ellenzéki városokban, városrészekben viszont komoly tüntetésekkel fogadták az elnök győzelmét. Politikai riválisa pedig továbbra is azzal vádolják Kenyattát, hogy ismét sikerült elcsalnia a választást. Az ország lakosságának döntő többsége azonban már pontot tett a voksolás végére.

A kenyai választási bizottság által nyilvánosságra hozott eredmények szerint Uhuru Kenyatta a szavazatok 54.3 százalékával megnyerte az elnökválasztást, míg riválisának, Raila Odingának, az ellenzéki NASA jelöltjének a szavazatok 44.7 százalékát sikerült megszereznie. Ez tehát azt jelenti, hogy Kenyatta elnök még egy ötéves ciklus elé nézhet, míg ellenfelének nagy valószínűséggel ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy államfő lehessen. Az ellenzéki politikus ugyanis már 73 éves, a mostani vereségével pedig már a negyedik, egymást követő választáson maradt alul.

A végeredmény kihirdetését Odinga támogatói nagyon nehezen viselték el. A főváros nyomornegyedeiben és más városokban, ahol az ellenzéki vezető népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, tüntetésekre, erőszakos rendbontásokra került sor. A rendőrség azonban erő alkalmazásával ezeket rendre szétverte.

Közben civil szervezetek közölték, hogy a választás kezdete óta legkevesebb 24 embert lőttek agyon a rendőrök különböző tüntetéseken. Köztük van egy kilencéves kislány is, akit nem sokkal a választás végeredményének a közzététele után talált el egy lövedék. Az ellenzéki NASA koalíció ugyanakkor legalább 100 halálos áldozatról számolt be, állítását azonban semmivel sem tudta eddig alátámasztani.

Kenyatta az eredményhirdetés után arra kérte az embereket, hogy nyugodjanak meg és térjenek vissza hétköznapi elfoglaltságaikhoz. Az ellenzék is azt üzente a kenyaiaknak, hogy kerüljék a bajt és tartózkodjanak az erőszakos cselekedetektől.

A kenyai lapok egyöntetűen úgy látják, hogy Kenyatta elnöknek meg kellene próbálnia orvosolni a választások miatt felszínre kerülő ellentéteket. Azt viszont a legtöbb újság is megjegyezi, hogy szorosabb versenyre számítottak – Kenyatta elnök fölényes győzelmét meglepetésként értékelték. A rend és a béke helyreállítását azonban mindennél fontosabbnak tartja a kenyai sajtó.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez